Echografie

Bekijken van organen en weke delen

Röntgenstraling en Echografie zijn twee totaal verschillende technieken om binnen in het dier te kijken. Hier leggen we kort uit wat het maken van een echo precies inhoudt.

Geluidsgolven  Echo werkt op basis van geluidsgolven. Elk weefsel in het lichaam weerkaatst geluidsgolven op een andere manier. Voor het onderzoek wordt de buik geschoren, omdat anders lucht tussen de haren het beeld vertroebelt. (foto hier onder) Doormiddel van een gel op de huid en een “probe” sturen we de geluidsgolven in het lichaam. De weerkaatsingen worden door diezelfde probe weer opgevangen en omgezet tot een beeld. Op het beeldscherm krijgen we het beeld direct te zien en kunnen de organen worden bekeken. (foto rechts boven, vaststellen baarmoederontsteking/afwijking bij een hamster)

We kunnen deze geluidsgolven niet horen, en ze zijn niet schadelijk voor het lichaam. Het is precies dezelfde techniek die gebruikt wordt bij zwangere vrouwen. We maken een echo van de buik als we de details van van organen, of de inhoud van organen willen bekijken. Bijvoorbeeld: steentjes in de blaas, puppy’s in de baarmoeder (vanaf 28 dagen dracht) of een verstopping in de darmen. Maar ook de lever, milt en nieren kunnen we prima in beeld brengen. In de borstholte is het mogelijk om een echo van het hart te maken. Dit is echter een zeer specialistisch onderzoek, en tot nu toe bieden wij dit nog niet zelf aan.

Komt uw dier voor een echo onderzoek? Dan is het prettig als het dier 12 uur nuchter is, maar het liefst wel een volle urineblaas heeft (een hond dus niet uitlaten vlak voor het onderzoek). Tijdens het onderzoek moet het dier in een zacht kussen, op de rug liggen. Omdat echografie niet schadelijk is voor de gezondheid kunt u aanwezig zijn tijdens het onderzoek. U kunt uw huisdier eventueel zelf vasthouden en gerust stellen. Er is hier eigenlijk nooit sedatie voor nodig.

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.

Bekijk ons

blog

Advies en anekdotes