Röntgenstraling Röntgen werkt door middel van röntgenstraling. Deze stralen gaan dwars door het lichaam, en worden opgevangen op een speciale plaat. Deze plaat lezen we af met een apparaat, die het beeld omzet naar de computer. Het beeld wordt digitaal opgeslagen, en we kunnen de beelden ook versturen per email. Röntgenstraling is wel gevaarlijk. De dierenarts en assistenten dragen daarom beschermende kleding met lood tijdens het maken van een röntgenfoto. Ook is de röntgen-ruimte afgesloten met loodhoudende muren en deuren. In principe is het daarom ook niet mogelijk om bij uw huisdier te blijven tijdens het maken van een röntgenfoto.
We maken een röntgenfoto als we de botten willen bekijken, of de contouren van organen. Tevens kan er goed in de borstkas gekeken worden. We kunnen bijvoorbeeld zien of er een botbreuk is, of dat er vocht in de longen aanwezig is. Als een drachtige teef al ver in de dracht is, kunnen we ook tellen hoeveel pups er zitten (vanaf 50 dagen dracht, zie foto rechtsboven). Wij maken ook officiële heup- en elleboog foto’s bij rashonden.
Komt uw dier voor een röntgenfoto? In sommige gevallen zal dit onder narcose moeten gebeuren. Bijvoorbeeld bij foto’s van de heupen, waar het dier in een oncomfortabele houding moet liggen. Tevens moet hij/zij heel stil liggen. Dat gaat niet goed samen en leid tot veel stress. Ook bij pijnlijke aandoeningen kan het beter zijn het dier onder narcose te brengen. Als u een afspraak maakt wordt dit met u besproken, en het dier dient dan ook nuchter te komen. U kunt het dier dan later op de dag weer ophalen als het goed wakker is. Dan bespreken we ook met u de gemaakte röntgenfoto's en eventuele verdere behandeling.