Urine onderzoek bij oudere honden en katten

Urine-onderzoek bij honden en katten ouder dan 8 jaar.

Bij dieren kun je veel informatie halen uit de urine. Met een urineonderzoek zijn problemen met nieren, suikerziekte of blaasproblemen vroegtijdig te herkennen.

 

Wat wordt er precies gemeten?

De test meet hoe geconcentreerd de urine is met behulp van een refractometer. Een lage waarde kan duiden op (beginnende) problemen met de nieren. Lage waardes kunnen ook duiden op de zeldzame aandoening hyperadrenocorticisme, dit wordt door de dierenarts over het algemeen al aan het uiterlijk van de hond of kat herkend. Daarnaast wordt aan de hand van een urinestrip bekeken of er suiker in de urine zit, dit geeft aan dat er waarschijnlijk sprake is van suikerziekte. De urinestrip meet ook de PH van de urine en of er bloed aanwezig is. Dit kan duiden op blaasproblemen.

Waarom preventief onderzoek?

Hoewel deze ziekten in veel gevallen niet te voorkomen zijn, heeft uw huisdier er baat bij als dit vroeg wordt vastgesteld. Wanneer een huisdier eenmaal symptomen vertoont, denk onder andere aan veel drinken, veel plassen en sterk vermageren, dan heeft dit vaak invloed op het aanslaan van de therapie, kwaliteit van leven en levensduur.

Wanneer het urineonderzoek is uitgevoerd, zal uw dierenarts direct met u bespreken of er reden is voor verder bloedonderzoek of medicatie.

Gratis urinetest bij enten

Door dit eenvoudige onderzoek kunnen we dus al belangrijke aanwijzingen krijgen dat er iets mis is met uw hond of kat. Bij de jaarlijkse enting kunt u de urine gratis laten testen. Is uw hond of kat ouder dan 8 jaar? Neem dan een urinemonster mee, bij voorkeur zo ‘vers’ mogelijk.

Urine opvangen

Bij de hond is urine meestal goed op te vangen met behulp van een diepe soeplepel, of een bakje. Een schoon potje of bakje om het in mee te nemen reinigt u vooraf eenvoudig in de vaatwasser.

Bij de kat is het wat lastiger, dan moet de kattenbak helemaal leeg en stofvrij zijn. Als de kat daar niet op wil plassen, verkopen wij ook zakjes met plastic korrels die geen vocht opnemen. Bij deze korrels zit een opzuigpipet en reageerbuisje.