Parasietenbestrijding

Het hele jaar door belangrijk!

Een parasiet is een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme in stand houdt en vermenigvuldigt. Er zijn 2 verschillende soorten parasieten. De endoparasieten en ectoparasieten. Een endoparasiet leeft in het dier en de ectoparasiet leeft op het dier. Hieronder staan de verschillende parasieten beschreven en ook hoe u ze kunt herkennen en behandelen.

Vlooien
We beginnen met de parasiet waar de meeste dierenbezitters weleens mee te maken hebben gehad, de vlo. De vlo is een diertje wat bloed nodig heeft om zich voort te planten. De eitjes worden gelegd door de vlo, wel tientallen tegelijk en deze komen terecht in de omgeving van uw hond ( uw huiskamer). Uit de eitjes komt een larve. Deze leeft van de uitwerpselen van de vlooien en van stof. Ook eten ze lintwormeitjes. De larve gaat zich vervolgens op een plaats verpoppen waar hij zich prettig voelt. Het liefst in een vochtige warme omgeving. De pop komt uit op het moment dat er trillingen zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het langslopen van een dier of mens. Om te zorgen dat uw dier geen vlooien krijgt is het aan te raden om te starten met een behandeling met  vlooienmiddel. Er zijn verschillende vlooienmiddelen in de handel en u kunt contact opnemen met de praktijk welke voor uw dier het beste is.

Als u last heeft van een vlooienplaag is het ook belangrijk om de omgeving te behandelen omdat daar het grootste probleem zit. Ongeveer 5% is volwassen vlo en de overige 95%bestaat uit eitjes, poppen en larven en deze zitten in uw huis.

Een ander belangrijk punt is de bestrijding van wormen in combinatie met vlooien. Zoals hierboven staat, eten de larven van de vlo ook lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en de hond krijgt deze binnen, kan hij ook besmet worden met lintworm. Het is daarom verstandig om het dier tegelijkertijd te behandelen met een vlooienmiddel en ontwormingsmiddel en er niet een aantal dagen tussen te laten zitten.

Teken komen voor in bossen, duinen, heiden, weilanden, parken en tuinen door heel Nederland. De kans dat uw dier een keer een teek oploopt is dus zeker aanwezig. Een teek zuigt bloed en dat doet hij van zowel dieren als mensen. De teek kan verschillende ziekten overbrengen. De ziekte van Lyme is de bekendste. Het is daarom belangrijk om als uw een teek ziet de teek onmiddellijk te verwijderen. Het is namelijk zo dat hoe langer de teek in de huid zit, des te groter de kans is dat de ziekte van Lyme wordt overgebracht. Als u uw dier behandelt met een middel tegen teken is het evengoed belangrijk om de teek te verwijderen als u deze ziet. Er is namelijk geen middel wat 100% bescherming bied. Een aantal symptomen van de ziekte van Lyme zijn; sloom, koorts, minder eetlust en kreupelheid of ontstoken gewichten. Deze klachten kunnen ook pas maanden later voorkomen. 

Babesiose is een andere aandoening die de hond kan krijgen van een tekenbeet. Een andere naam voor deze ziekte is ook wel tekenkoorts. Het is een parasiet die kan worden overgebracht door teken en deze kan de rode bloedcellen infecteren waardoor verschillende symptomen optreden. Voorbeelden zijn bloedarmoede, geelzucht, koorts en bloed in de urine. Vaak krijgt het dier deze klachten pas na enkele maanden. Het is om die reden raadzaam op te schrijven wanneer uw dier een teek heeft gehad en waar deze op het lichaam zat. Deze ziekte komt nu vooral voor in het zuiden van Europa maar komt door de klimaatverandering wel steeds dichterbij.

Wormen
Er zijn verschillende wormen die bij uw huisdier voor kunnen komen. Ze kunnen dit op verschillende manieren oplopen. Bijvoorbeeld op het uitlaatveldje, via onze schoenen en als het huisdier zichzelf schoonlikt. Op de uitlaatvelden komen natuurlijk ook andere honden, maar daar weet u niet van of deze ontwormd zijn en of de eigenaren dit ook regelmatig herhalen. Ook is het zo dat uw hond wormen kan hebben zonder dat u dat weet. Juist daarom is het belangrijk om de ontlasting van uw hond op te ruimen om de besmettingsdruk zo laag mogelijk te houden. Als de besmette ontlasting namelijk blijft liggen kan de volgende hond er doorheen lopen, vervolgens zijn poten schoonlikken en langs deze weg besmet raken. Als uw huisdier wormen heeft hoeft u dus niet altijd iets te merken. Wel is het belangrijk om uw huisdier, juist omdat u het niet altijd ziet, 4 x per jaar te ontwormen. Dit is onderzocht door een onafhankelijke organisatie genaamd ESCCAP. Hieronder staan de meest voorkomende wormen uitgelegd die kunnen voorkomen bij hond en kat.

Spoelwormen
De spoelworm is een van de meest voorkomende wormen bij de hond en kat.
Spoelwormen komen voor in de dunne darm en komen zelden voor in de ontlasting of in het braaksel.
Bij volwassen dieren verloopt het vaak zonder symptomen terwijl pups en kittens er wel meer last van hebben. Ze kunnen symptomen krijgen als slechte groei, mager en een dikke buik. Soms hebben ze ook last van diarree. Ook de mens kan besmet worden met deze wormsoort en vooral bij kinderen is het een nog groter risico. Bijvoorbeeld door zandbakken. Honden/ katten poepen hier nogal eens in en kunnen daarmee de zandbak besmetten met deze wormeitjes.

Lintwormen
De lintworm is ook een worm die leeft in de dunne darm. Een lintworm bestaat uit een kop met daarachter allemaal kleine segmentjes. De volwassen lintworm in de darm laat steeds kleine stukjes los welke de darm verlaten via de anus. Ze zijn te herkennen als ze opgedroogd zijn als kleine rijstkorreltjes. Deze segmentjes hebben een tussengastheer nodig om de hond te kunnen besmetten zoals bijvoorbeeld de vlo of muizen en ratten. In tegenstelling tot de spoelworm is een besmetting met lintworm eenvoudig vast te stellen.

Zweepworm
Ze zweepworm is een worm die verblijft in de dikke darm. De hond hoeft van een kleine infectie geen last te hebben. Als de hond er wel last van heeft kunt u dit merken aan diarree welke gepaard kan gaan met bloed en soms een pijnlijke buik.

Haakworm
De larven van de haakworm kunnen worden opgenomen via de bek of door het doordringen van de huid. Volwassen wormen hechten zich aan de darmwand met hun haakvormige tanden en leven daar van weefsel en bloed. Ze kunnen hierdoor ook bloederige diarree en zelfs bloedarmoede veroorzaken. Bij puppy’s kan het zelfs tot sterfte leiden.

Giardia
Giardia is eigenlijk geen worm maar een eencellige parasiet die wel net als wormen in de darmen leven. De parasiet kan voorkomen bij honden van alle leeftijden maar komt het meest voor bij puppy’s. De hond krijgt vaak diarree door deze parasiet en deze komt ook steeds weer terug ondanks behandeling. De parasiet wordt niet altijd uitgescheiden. Als er ontlasting wordt onderzocht is het daarom belangrijk om dit van 3 dagen te verzamelen. De ontlasting wordt dan onderzocht in een laboratorium en na 1 of 2 dagen later hebben wij doorgaans de uitslag.

Gaat uw huisdier mee op vakantie naar het buitenland? Hier leest u over parasietenbestrijding buiten Nederland.

Hoe verwijder je een teek?

  • Zet een tekentang om de teek heen, zo dicht mogelijk bij de huid
  • Haal de teek er voorzichtig uit met een draaiende beweging tot u de teek los hebt
  • Ontsmet vervolgens het wondje met wat Betadine/ alcohol.

Let op!

  • Doe nooit alcohol op de teek als deze nog in de huid zit. Deze kan dan namelijk zijn maaginhoud uitbraken, waardoor de kans op het overbrengen van ziektes vergroot wordt.
  • Als u uw dier behandelt met een middel tegen teken is het evengoed belangrijk om de teek te verwijderen als u deze ziet. Er is namelijk geen middel dat 100% bescherming bied.

Bekijk hier de teken leidraad

 

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.

Bekijk ons

blog

Advies en anekdotes