Parasietenbestrijding buitenland

In het kort

Ontworming

Voor reizen naar onder andere Engeland, Ierland, Finland, Malta en Noorwegen wordt verplicht gesteld dat de dierenarts uw huisdier ontwormt en dit aftekent in het paspoort. Dit kunt u om die reden niet zelf doen. Deze behandeling moet 1 tot 5 dagen voor moment van aankomst gebeuren. Behandeling tegen teken is niet verplicht maar wordt wel aangeraden, dit mag u uiteraard wel zelf doen.

Parasietenbestrijding

In een groot deel van Europa komen vervelende parasieten voor, met name gevaarlijk voor de hond. Deze worden meestal via insecten overgebracht. Om te voorkomen dat uw hond ziek wordt, is het belangrijk dat er zowel preventief als na thuiskomst een goede bestrijding plaatsvindt.

Een korte beschrijving van de meest voorkomende ernstige ziekten:

Babesiose; een bloedparasiet die wordt overgebracht door teken. De dieren worden sloom, krijgen koorts, gaan braken en produceren donkere urine.

Lyme; wordt overgebracht door teken. Na een beet van een besmette teek ontstaat bij de hond meestal een rode zwelling, ter grootte van een ei. Na een aantal weken kunnen koortspieken en gewrichtsproblemen ontstaan. Sinds 2014 bestaat de mogelijkheid om te vaccineren tegen deze ziekte. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op onze website.

Leishmania; een parasiet overgebracht door zandvliegen (komen vooral rond water voor). Veroorzaakt een chronische ongeneeslijke ziekte waarbij de huid en organen aangetast worden.

Hartworm; deze worm wordt overgebracht door muggen en vlooien. De larven groeien uit tot wormen binnen het hart en geven de gastheer, uw hond, ernstige problemen.

Echinococcus Multilocularis; de vossenlintworm wordt overgedragen via opname van besmette ontlasting en het eten van besmette wilde dieren. Ook mensen kunnen hiermee besmet raken.

    Middel

  Methode

   Vlooien

          Teken

(Babesiose, Lyme)

  Zandvliegen

  (Leishmania)  

    Hartworm

  (via muggen)  

Wormen m.u.v.

Lintworm

  Lintworm  

   Scalibor   

     Band     

      +(a)     

              + 

           +

         +(b)

 

 

  Vectra 3D  

     Pipet

        + 

              + 

           +

 

 

 

   Bravecto

    Tablet

        + 

              +

 

 

 

 

  Milbemax

    Tablet

 

 

 

           +

           +

        +

    Activyl

     Pipet     

      +(c)

 

 

 

 

 

 

(a) Staat niet op de verpakking, maar is een insectendodend middel, dus zal ook vlooien redelijk goed bestrijden. Bij dieren met een vlooienallergie is het verstandig om ook Activyl of Vectra 3D te gebruiken.

(b) Scalibor doodt wel muggen, maar kan nooit 100% bescherming geven, dus zal men ook iets tegen de hartworm zelf moeten geven.

(c) Begint vlooien af te doden binnen 30 min. Handig voor honden met een beschadigde huid bij huidproblemen.​

Parasietenbestrijding in het kort:

  • De Scaliborband heeft één tot twee weken nodig om goed te werken, doe de band daarom twee weken voor vertrek alvast om. De band is ongeveer een half jaar werkzaam.
  • Bij een verblijf of reis door een risicogebied is het advies, zowel bij thuiskomst als een maand na thuiskomst, te behandelen met Milbemax ontworming. Dit in verband met hartworm- en vossenlintworm-besmetting.
  • Blijft u langer dan een maand in het risicogebied? Gebruik dan maandelijks Milbemax ontworming!

Meer informatie over vakantie met uw huisdier vindt u hier

Goede reis!

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.

Hoe verwijder je een teek?

  • Zet een tekentang om de teek heen, zo dicht mogelijk bij de huid
  • Haal de teek er voorzichtig uit met een draaiende beweging tot u de teek los hebt
  • Ontsmet vervolgens het wondje met wat Betadine/ alcohol.

Let op!

  • Doe nooit alcohol op de teek als deze nog in de huid zit. Deze kan dan namelijk zijn maaginhoud uitbraken, waardoor de kans op het overbrengen van ziektes vergroot wordt.
  • Als u uw dier behandelt met een middel tegen teken is het evengoed belangrijk om de teek te verwijderen als u deze ziet. Er is namelijk geen middel dat 100% bescherming bied.

Bekijk hier de teken leidraad