Bij poezen:
Bij een poes zal de eerste krolsheid optreden tussen de 5de en 9de levensmaand. De krolsheid staat onder invloed van onder andere de daglengte. Als deze toeneemt neemt ook de kans op krolsheid toe. U staat voor de keuze hoe om te gaan met de krolsheid en vruchtbaarheid . Er zijn verschillende mogelijkheden:
Als u met de kat wilt fokken:
De optimale leeftijd om een poes voor het eerst te laten dekken is als ze ongeveer 2 jaar oud is.
Als u niet met de kat wilt fokken:
• U kunt de kat krols laten worden en zorgen dat ze in deze periode niet gedekt kan worden. De krolsheid duurt 2-3 weken en gedurende deze hele periode is de poes aantrekkelijk voor katers. Al met al wordt dit ervaren als een lastige en luidruchtige periode.
• U kunt de krolsheid definitief onderdrukken door de poes te laten steriliseren.
U zult dus de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden tegen elkaar moeten afwegen. Behalve uit praktische overweging heeft sterilisatie ook uit gezondheidsoverweging de voorkeur.
Met name tijdens het gebruik van de poezenpil, maar ook na de krolsheid (zonder dracht) staat de poes gedurende langere periode onder invloed van het zwangerschapshormoon. Hierdoor worden de melkklieren en de baarmoeder langdurig gestimuleerd. Als dit jaar in jaar uit plaatsvindt zonder dat de poes drachtig wordt, dan wordt de kans op het ontstaan van melkkliertumoren en/of baarmoederontsteking steeds groter. Bovendien is de kans op het ontstaan van suikerziekte veel groter dan bij gesteriliseerde poezen.
Deze aandoeningen, die we meestal zien bij wat oudere poezen, kunnen voorkomen worden door de poes op jonge leeftijd te laten steriliseren. Voor de behandeling van melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte moet de poes alsnog gesteriliseerd worden. Een dergelijke operatie bij een zieke, oudere kat geeft natuurlijk meer risico dan een operatie van een jonge gezonde kat.
Het beste moment om een poes te laten steriliseren is voor de eerste krolsheid, op een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Het voordeel van zo jong steriliseren is dat de poes helemaal niet onder invloed van het zwangerschapshormoon komt te staan, hierdoor wordt de kans op melkkliertumoren bijna nihil. Daarnaast kan men nu ook volstaan met het wegnemen van alleen de eierstokken, waardoor de buikwond kleiner uitvalt. Verder heeft een jonge poes minder buikvet, waardoor de operatie makkelijker verloopt. Bovendien zijn bij een jonge, slanke kat de narcosemiddelen sneller uit het lichaam verdwenen, zodat ze sneller weer wakker is. Als de kat al een keer krols geweest beoordelen we tijdens de operatie de baarmoeder, en is het soms noodzakelijk ook de baarmoeder weg te halen.
Wat wordt er precies gedaan bij de sterilisatie van de poes?
Sterilisatie bij de poes gebeurt via een buikoperatie. De poes wordt in slaap gebracht door middel van een injectie in de spier. Voor de operatie wordt een pijnstiller gegeven. Tijdens de operatie krijgt de poes zuurstof. De buik wordt geschoren en steriel gemaakt. Via een sneetje achter de navel worden de eierstokken en indien nodig de baarmoeder weggehaald. Daarbij worden alle bloedvaten zorgvuldig afgebonden. Tot slot worden de buikwand en de huid weer gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. De huidhechtingen komen in de huid te liggen zodat de poes na afloop de hechtingen er niet uit kan likken. Ze kan vervolgens uitslapen in de voorverwarmde recovery, waarbij de lichaamstemperatuur nog goed door de assistente in de gaten gehouden wordt. Indien deze goed op peil blijft en de kat ook voldoende wakker is kan ze weer naar huis. Omdat de hechtingen vanzelf oplossen hoeft u hierna niet meer terug te komen om de hechtingen te laten verwijderen. U krijgt nog voor 2 dagen (smakelijke) tabletjes pijnstilling mee naar huis.
Bij katers:
Castratie van de kater: Wat wordt er precies gedaan?
Nadat uw kater onder narcose is gebracht, worden beide testikels via een klein sneetje verwijderd. Er zijn geen hechtingen geplaatst en de sneetjes zullen dan ook binnen enkele dagen genezen.
Uw kat krijgt tijdens de castratie een pijnstiller en u krijgt pijnstilling mee (in de vorm van een smakelijke tablet) voor de dag er na.
Waar moet u goed op letten?
Eenmaal weer huis kunt u hem/haar het beste op een rustige warme plek laten uitslapen.
De kat geeft zelf weer aan wanneer hij weer wil eten en drinken. Zorg dat er altijd voldoende drinkwater staat, maar als hij ‘s avonds nog niet gegeten heeft hoeft u zich daar nog geen zorgen over te maken. Hij/zij kan een keer overgeven.
Houd de kat de eerste dagen binnen. Na een dag lijkt hij wel weer de oude maar zijn reacties kunnen toch trager zijn dan normaal. Bovendien kunt u dan beter de wondjes in de gaten houden.
Heeft u nog vragen dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk 0299-421000