DHP

De “grote cocktail” omvat naast de Leptospirose ook DHP, dit staat voor Distemper (hondenziekte), Hepatitis (besmettelijke leverziekte) en Parvo.

Hondenziekte (Distemper) Omdat er in Nederland standaard gevaccineerd wordt tegen dit virus, komt het hier gelukkig niet vaak meer voor. Echter is de kans bij puppy’s uit het buitenland en uit dierenwinkels het risico groter dat ze besmet zijn met dit virus. Alle honden die onvoldoende gevaccineerd zijn kunnen ziek worden. Meestal betreft het pups. Problemen van de luchtwegen, maag en darmen staan meestal op de voorgrond. Klachten van hersenen, huid en ogen komen minder vaak voor maar hebben vaak een slechtere prognose. In het ergste geval kan een hond er aan overlijden. Pups worden op een leeftijd van 6 en 12 weken en 12 maanden gevaccineerd. Het vaccin tegen hondenziekte geeft daarna na enkele dagen volledige bescherming, en dit voor een periode van drie jaar.  Gevaccineerde dieren kunnen nog wel ziek worden, maar de klachten zijn minder ernstig.

Besmettelijke leverziekte (HCC) Een acute leveronsteking (hepatitis) kan veroorzaakt worden door een virus. Tegen dit virus kan gevaccineerd worden. Er wordt gevaccineerd op 12 weken en 12 maanden. Het vaccin werkt daarna 3 jaar, dus zal elke 3 jaar herhaald moeten worden.

Parvo Parvovirus is een zeer besmettelijk virus, wat bij pups vaak tot sterfte lijdt. Vaccinatie is zeer belangrijk om weerstand op te bouwen tegen parvo. Bij pups die gevaccineerd worden, kunnen de antilichamen uit de moedermelk er voor zorgen dat het vaccin niet werkt. Hoe lang de moedermelk beschermt, is onder andere afhankelijk van de weerstand (vaccinatiestatus) van de teef en de hoeveelheid melk die de pup in de eerste uren van zijn leven heeft gedronken. In Nederland wordt standaard gevaccineerd  op 6, 9 en 12 weken, op 1 jarige leeftijd en daarna elke 3 jaar.