Hoe werkt de chip?
Een chip is een implantaat ter grootte van een rijstkorrel (zie foto rechts) die we door middel van een naald onderhuids aanbrengen. Iedere chip bevat een uniek nummer dat met een chiplezer is af te lezen. Zowel dierenartsen, dierenasielen en dierenambulances beschikken over een dergelijke chiplezer (ook in het buitenland!). Ieder gevonden dier dat bij deze instanties wordt binnengebracht wordt gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van een chip. Heeft het dier een chip, dan is de eigenaar razendsnel opgespoord en ingelicht. Aan de hand van het unieke chipnummer kan uw telefoonnummer in de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren worden opgevraagd om u te informeren over waar uw huisdier zich bevindt en hoe het met hem of haar is. Via de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren kunt u ook zelf uw huisdier, mits gechipt, als vermist opgeven.
Ook dieren die normaal gezien niet buiten komen of alleen aangelijnd buiten komen, kunnen toch nog per ongeluk aan de aandacht van het baasje ontsnappen. Dus ook voor deze dieren is een chip daarom zeker aan te bevelen.
Katten Veel katten dragen halsbandjes met een adreskokertje of penning. Het gebeurt echter regelmatig dat als een dier wordt aangereden het kokertje niet langer aanwezig is. Katten kunnen ook verstrikt raken in het halsbandje, met vaak hele nare gevolgen. Door uw kat te chippen, hoeft deze geen halsbandje meer te dragen en voorkomt u dergelijke onaangename verrassingen. Voor kattenbezitters is het ook handig te weten dat er kattenluikjes bestaan die u kunt instellen op het chipnummer van uw kat(ten). Zo gaat het luikje alleen open voor uw eigen huisdieren en niet die van de buren!
Honden Na jarenlang gesproken te hebben over het verplicht chippen en registeren van honden, is deze verplichting vanaf 1 april 2013 een feit. Alle pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. Voordat de pups 8 weken oud zijn, moeten ze bovendien worden geregistreerd bij een door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen databank. Honden die worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Op deze manier wil de staatssecretaris van Economische Zaken de malafide en illegale hondenhandel aanpakken.
Wanneer is de chip verplicht?
- De grens over Gaat uw huisdier mee de grens over dan bent u verplicht om uw dier van een chip te voorzien, evenals een officieel dierenpaspoort en een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid.
- Verzekering De meeste verzekeringen stellen chippen verplicht om fraude te voorkomen. Het chippen wordt echter door de meeste verzekeringen ook weer vergoed.
- Pups geboren na 1 april 2013 Het is wettelijk verplicht pups binnen 7 weken na de geboorte te chippen. De verplichting komt er op neer dat de meeste pups bij de fokker gechipt worden.
Op www.chipjedier.nl kunt u uitgebreide informatie lezen over de chip- en registratieverplichting.
Registreren en controleren
Na het chippen moet de chip geregistreerd worden bij een databank. Zo wordt het chipnummer gekoppeld aan de adresgegevens van het dier en zijn eigenaar. Bij een verhuizing of een nieuwe eigenaar, moeten de gegevens in de databank worden aangepast. Bij overlijden moet het dier worden uitgeschreven. Zo blijven de gegevens in de databank altijd actueel. Mocht uw huisdier onverhoopt kwijtraken en weer gevonden worden, dan kan hij dankzij de chip en registratie veel gemakkelijker thuisgebracht worden.
- Chippen bij dierenarts Zodra uw huisdier door ons wordt gechipt, wordt deze gecontroleerd en vullen we met u het registratieformulier in. Dat formulier wordt per post verstuurd en u ontvangt thuis na ongeveer 3 weken het bewijs van registratie.
- Chip overschrijven dier fokker De chip is geregistreerd door de fokker en u krijgt van de fokker instructies hoe u de chip op uw naam kan zetten. Dit is per registratie databank verschillend.
Bij controles blijkt dat het overgrote deel van de gechipte dieren niet of niet correct staat U kunt dit eenvoudig zelf controleren via www.chipnummer.nl
Wel gechipt, niet geregistreerd? Zonde natuurlijk. U kunt de chip online registreren via www.ndg.nl of bij ons de chip laten controleren en registreren met een formulier. Aan beide opties zijn registratiekosten verbonden.