Vaccineren (enten)

Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren of enten is een preventieve ziektebestrijding. Honden en katten komen buiten in aanraking met andere honden en katten. Deze soortgenoten kunnen een ziekte bij zich dragen. Hierdoor is het mogelijk dat uw hond of kat een besmettelijke ziekte oploopt.

Ook is het mogelijk dat uw hond of kat indirect door uzelf wordt besmet. U zou een kat op schoot gehad kunnen hebben of een hond aangeraakt kunnen hebben en zodoende een ziektekiem mee naar huis kunnen nemen. Dus ook katten die nooit buiten komen, kunnen een besmettelijke ziekte oplopen. Het is ook mogelijk dat een hond of kat via ontlasting of water een ziekte oplopen. Verder is het zo dat; hoe meer honden en katten in een stad geënt worden, hoe minder kans er is dat een ziekte tot uiting komt in een stad.

Bescherming op maat Voor bepaalde ziekten is nu wetenschappelijk bewezen dat de werkingsduur van het vaccin langer is dan een jaar. Mede daarom wordt er altijd op maat gevaccineerd. Enten tegen de ziekte van Weil en kennelhoest moet jaarlijks gebeuren, maar tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvo en hondsdolheid is eens in de drie jaar vaccineren voldoende. Mits er een goede basisenting heeft plaatsgevonden! Dit geldt ook voor kattenziekte bij de kat, maar het vaccin tegen niesziekte moet wel jaarlijks worden herhaald voor een goede bescherming.

Jaarlijkse controle Om een dier te vaccineren, moet het volledig gezond zijn. Daarom is vaccineren in combinatie met een gezondheidscontrole erg belangrijk Tijdens deze controle wordt uw huisdier helemaal nagekeken en worden eventuele problemen vroegtijdig opgespoord. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of een dier iets mankeert. Sommige ziekten komen plotseling, onverwacht en zijn eenvoudigweg niet te voorzien. Dat betekent dat een gezondheidscontrole dus ook niet alles kan opsporen. Maar vaak kunnen we met een tijdige aanpak veel narigheid voorkómen en dat is beter dan genezen.

Daarom is het raadzaam om de gezondheid van uw huisdier jaarlijks door een dierenarts te laten controleren. Uw dierenarts kan dan bekijken welke vaccinaties specifiek voor uw hond of kat nodig zijn. Vaccineren is niet "zomaar" een prikje, maar hangt af van diverse omstandigheden, zoals: de leeftijd en leefomstandigheden van uw dier, of het dier vaak naar het buitenland reist, of het dier wel eens naar het pension gaat enz, enz.

Beschikbare entingen Klik op de naam van de enting voor een uitgebreide uitleg over de specifieke enting en waar deze bescherming tegen biedt. (Aan deze pagina's wordt momenteel gewerkt!)

Vaccinaties voor honden

Vaccinaties voor katten

  • Niesziekte
  • Kattenziekte
  • Rabiës (hondsdolheid)

Vaccinaties voor konijnen

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen, of vragen over een ander onderwerp? Neem dan contact op met de praktijk, wij staan u graag te woord.

Tip

van de dierenarts:

Bespreek wat de behoeften van uw huisdier zijn betreft enten. Wij leggen u graag uit wat bij uw situatie past.

Bijvoorbeeld: Hondenhoest (ook wel kennelhoest) komt niet alleen in kennels voor, maar ook op de hondenclub of op het uitlaatveldje. Katten die niet of nauwelijks buitenkomen kunnen ook besmet worden met niesziekte als u of uw bezoek in aanraking komt met een besmette kat.

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.

Bekijk ons

blog

Advies en anekdotes