Er zijn verschillende redenen om een dier onder narcose te brengen:
- Bij bange of gevaarlijke dieren die erg moeilijk te behandelen zijn, kunnen we het dier onder narcose brengen om zonder gevaar voor ons en het dier verder te onderzoeken en te behandelen.
- Bij een onprettig of pijnlijk onderzoek.
- Bij röntgenfoto’s waarvoor uw huisdier in een bepaalde houding moet blijven zitten of liggen.
- Bij kleine en grote chirurgische ingrepen.
- Bij gebitsbehandelingen
Risico’s Alle vormen van anesthesie brengen een risico voor een dier met zich mee, zelfs voor gezonde dieren. Voor een gezond dier heeft de narcose over het algemeen geen nadelige gevolgen. De basale lichaamsfuncties (hartslag, ademhaling en bloeddruk) raken niet ernstig verstoord.
Bestaande problemen Sommige dieren hebben voor de operatie al problemen met het hart, de longen, of de nieren. Deze dieren hebben een groter risico op complicaties tijdens of na de narcose. Het is daarom van groot belang dat we de gezondheidstoestand van uw dier goed kennen. Voorafgaande aan de operatie kijken we het dier altijd nog goed na.
Bloedonderzoek Bij twijfel over de gezondheidstoestand van uw dier of bij oudere dieren, is het verstandig om voorafgaande aan de narcose een bloedonderzoek te doen. Zo kunnen we inschatten of het veilig is om de narcose toe te dienen, en zo nodig kunnen we de narcosemiddelen aanpassen en een infuus aanbrengen. Een infuus helpt dan de bloeddruk op peil te houden en verzekert zo de doorbloeding van de organen.
Nuchter Als uw hond of kat bij ons onder narcose moet, is het belangrijk dat zij nuchter zijn. Dat houdt in dat er tenminste twaalf uur voor de narcose niets wordt gegeten en niet te veel wordt gedronken. Dit om verslikking te voorkomen mocht het dier braken van de narcose middelen. De enige uitzondering geld voor konijnen en cavia’s, deze dieren moeten nooit nuchter gehouden worden in verband met hun darmwerking!
Wat gebeurt er precies? Honden en katten die gezond zijn, krijgen eerst een slaapprikje in de rug- of bilspier. Bij een hond kunt u hierbij aanwezig zijn. Als het dier helemaal slaapt, kunnen we een buisje in de luchtpijp aanbrengen (intuberen). Door dit buisje zijn we zeker dat de luchtweg vrij is, en kunnen we zuurstof en narcosegas toedienen. Gasnarcose is de meest veilige narcose bij huisdieren omdat narcose via deze weg het best te controleren is, en narcosegas makkelijk en snel door het lichaam verwijderd kan worden.
Uitslapen Na de narcose is het belangrijk dat de dieren goed in de gaten gehouden worden, dus slapen de dieren uit in onze recovery. Zodra ze weer zelf kunnen lopen en de lichaamstemperatuur op peil is mogen ze weer naar huis. Thuis in een vertrouwde omgeving gaan de dieren vaak weer lekker slapen. Ze zullen nog wat wankel zijn dus laat katten nog niet buiten, en laat honden niet te lang en aan de riem uit.