Konijn - Verzorging na narcose

bijvoorbeeld na castratie

Wij willen u graag wat informatie geven zodat het herstel van de operatie zo snel mogelijk en zonder problemen verloopt.

Warm houden: Na de narcose heeft een dier moeite om zijn lichaam op temperatuur te houden. Dit geldt helemaal voor kleine dieren zoals het knaagdier. Tijdens het uitslapen van uw knaagdier is hij warm gehouden door dekentjes en een kruik. Het kan echter zijn dat thuis de temperatuur toch weer naar beneden gaat. Het is daarom belangrijk dat uw knaagdier warm wordt gehouden wanneer hij thuis komt van de operatie.

Dit kunt u doen door een handdoek in het hok te leggen en eventueel een kruik (met een handdoek erom) erbij. Zet hem niet te dicht bij de verwarming, dan kan hij juist oververhit raken. Als uw knaagdier weer goed actief is en weer eet en drinkt hoeft u zich over zijn temperatuur geen zorgen meer te maken.

Bodembedekking: Het beste kunt u een handdoek in het hok leggen, zaagsel of stro kan aan de wond gaan plakken en een handdoek is lekker warm terwijl de wond schoon blijft. Dit geldt vooral de eerste dagen, totdat de wond weer droog en genezen is.

Vruchtbaarheid: Na de castratie is uw knaagdier niet meteen onvruchtbaar. Dit komt doordat er in de zaadleiders spermacellen achterblijven die nog lang kunnen leven en bevruchten. Om een nestje te voorkomen moet u mannetje en vrouwtje nog 8 weken uit elkaar houden.

Eten en drinken: Een knaagdier moet binnen 12 uur weer gaan eten. Meestal eet het knaagdier na de operatie liever groenvoer dan droogvoer mits hij dit voor de operatie al gewend was. Biedt het knaagdier meerdere keren per dag wat te eten aan en leg het eten dichtbij zodat zonder veel inspanning wat gepakt kan worden. Wanneer het diertje niet wil eten moet hij gevoerd worden. U kunt hiervoor speciaal voer voor komen ophalen.

Wanneer u verder nog vragen heeft kunt u contact met ons opnemen op het telefoonnummer 0299-421000.

Heeft u

Spoed?

Bel dan direct 0299 - 42 10 00

of 0900 - 34 37 362 (€0,80 p/m) 

Meer over de spoeddienst huisdieren

Meer over de spoeddienst paard

Konijn - Verzorging na narcose

Meer informatie over

Konijnen

Op onze website

 

Externe links

Licg - Konijnen & de bijsluiter konijnen

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren is een betrouwbare en complete website waar u antwoord vindt op wat er nodig is om konijnen te houden.