Bij sommige katten kun je een bakje onder de achterkant houden als de kat plast, maar bij de meeste lukt dat niet. We verkopen zakjes met plastic korreltjes die u in een schone stofvrije kattenbak kunt doen. Als de kat hierop plast kunt u de urine met bijgeleverde pipet opzuigen (deze korrels kunt u na wassen hergebruiken). Als dat niet mogelijk is dan kunt u een afspraak maken om de kat vroeg in de ochtend op de praktijk te brengen en als de kat in de loop van de dag niet zelf plast kunnen we het eventueel aanprikken vanuit de blaas. Bij terugkomende blaasproblemen kunnen we dan meteen een blaasecho doen, waarbij we in de blaas kunnen kijken of er afwijkingen te zien zijn.
De urine kunt u het best zo vers mogelijk naar de praktijk brengen. Als dat niet meteen kan, bewaar het dan in de koelkast.
Na 6 uur bewaren kunnen er spontaan blaasgruiskristallen in de urine ontstaan. Als we deze kristallen zien en de urine is ouder dan 6 uur weten we dus niet of deze kristallen in de blaas al aanwezig waren, of dat ze spontaan in het potje zijn ontstaan. Bij raar plasgedrag en controle van blaasgruisproblemen is dit een probleem en kan het zijn dat we nieuwe urine nodig hebben voor onderzoek. Blaasgruisproblemen is één van de belangrijkste oorzaken van raar plasgedrag.
Als we geen kristallen vinden in oudere urine dan hebben we natuurlijk wel wat aan deze uitslag. Ontstekingscellen veranderen niet door bewaren van urine.
Urine van de grond opzuigen heeft weinig zin. Misschien als de grond net gedweild was dat het mogelijk is om een beetje informatie uit een urineonderzoek kunnen halen, maar de kans is groot dat dat niet lukt.