Vaccineren Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat uw pup een goede start maakt, preventie speelt daarbij een grote rol. Pups krijgen via de moeder(melk) nog enige tijd bescherming tegen bepaalde ziekten. Het wegvallen van die bescherming wordt opgevangen door op het juiste tijdstip te vaccineren. Pups zijn over het algemeen op 6 weken leeftijd gevaccineerd bij de fokker. Daarna moeten ze op 9 en 12 weken nog een keer gevaccineerd worden.
Als de hond ooit mee gaat naar het buitenland moet er tegen hondsdolheid geënt worden dit kan vanaf minimaal 3 maanden leeftijd (let op dat is meestal niet hetzelfde als 12 weken leeftijd). Meer over vaccineren
Ontwormen Bij jonge dieren kunnen wormen veel problemen geven zoals vermageren, diarree of braken. Pups kunnen wormen al binnen krijgen met de moedermelk of zelfs al voor de geboorte in de baarmoeder. Ontwormen op 2,4 6 en 8 weken voorkomt de meeste problemen, daarna moet de ontworming maandelijks herhaald worden tot 6 maanden leeftijd. Vaak ontwormen we samen met de vaccinaties.
Voeding Pups maken de grootste groeispurt in de eerste 6 maanden maar groeien door tot circa 18 maanden. Om goed te kunnen groeien hebben jonge dieren relatief meer eiwitten nodig. Het is dus belangrijk een goede kwaliteit puppy voer te geven. Wees voorzichtig met voerwisselingen, het maagdarmkanaal kan abrupte veranderingen vaak nog niet goed aan. Zorg dus altijd dat u enkele dagen het nieuwe voer in toenemende mate mengt met het oude voer als u over wil stappen.
Een passend voerschema vindt u op de verpakking van uw voer. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het type voer en het gewicht van de pup op dat moment. Voor grotere rassen is het voor de botkwaliteit beter als de groei niet te snel gaat, hiervoor zijn speciale puppy voeders verkrijgbaar die daar rekening mee houden (“puppy large breed” voeders). Een aantal van onze assistentes zijn opgeleid als voedingsconsulent, informeer telefonisch of aan de balie voor gratis advies op maat.
Anticonceptie Castreren kan vanaf 6 maanden leeftijd. Seksueel gedrag kan al vroeg beginnen. De eerste loopsheid van een teefje valt meestal tussen de 7e en 11e levensmaand. Het vroeg, dus voor de eerste loopsheid, steriliseren van uw hond kan medisch gezien voordelen hebben (minder kans op baarmoederontsteking en/of borstkanker op latere leeftijd). Meer over voortplanting en anticonceptie.
Chippen van huisdieren kan bij het vermist raken van uw huisdier behulpzaam zijn. Tevens is een chip soms verplicht wanneer u uw huisdier meeneemt naar het buitenland, bij verblijf in een pension of bij het verzekeren van uw dier. Bij pups geboren na 1 april 2013 moet er wettelijk verplicht voor 7 weken leeftijd gechipt worden. Meer over chippen en registreren
Verzekeren Indien u overweegt uw huisdier te verzekeren tegen medische kosten zijn er verschillende maatschappijen die verzekeringen voor uw huisdier aanbieden. Meer over verzekeren