Tanden poetsen

met dierenarts Tessa

Tanden poetsen voorkomt veel gebitsproblemen! Maar hoe werkt tandenpoetsen nu precies bij huisdieren? Dierenarts Tessa geeft een aantal tips om het poetsen aan te leren. Persoonlijk advies? Ook op de praktijk demonstreren wij het tanden poetsen!


1. wat heb je nodig?

Er zijn verschillende attributen om tanden te poetsen. Probeer wat voor u het makkelijkste werkt, het belangrijkste is het poetsen zelf! Maar liefst 70% van onze honden en katten heeft beginnende of verborgen gebitsproblemen.


2. oefen zonder poetsen

Begin zo jong mogelijk met oefenen. Probeer rustig steeds iets meer. Even de lip optillen, even met je vingers over de tanden, en zo verder. Geen houdgrepen of dieren in een hoek drijven, Belangrijk is dat het leuk blijft voor uw hond of kat.


3. werk stap voor stap

Het hoeft niet allemaal in één keer. Bij de hoektanden kom je makkelijk, begin daar. Naarmate het poetsen meer routine wordt kun je ook de voortanden en uiteindelijk de kiezen gaan poetsen.


4. maak het makkelijk

Een tandenborstel op je vinger houdt nu eenmaal makkelijker vast en is zeer geschikt om mee te beginnen. Voor katten kun je een verbandgaasje over je vinger wikkelen voor je naar een tandenborstel overstapt.


5. rustige bewegingen

Beweeg je vinger, de borstel of het gaasje altijd rustig en met lichte druk over de tanden. Stop als hond of kat erg veel weerstand geeft, of probeer een van de eerdere stappen en bedenk: morgen is er weer een dag.


6. met de tandenborstel

Een 'gewone' tandenborstel is ook prima. Let er op dat het een borstel is met rechte haren, en bij voorkeur niet heel hard. Tandenpasta voor huisdieren kan, maar hoeft niet. De poetsbeweging zelf is belangrijk, de tandpasta is uiteindelijk vooral een hulpmiddel met een lekker smaakje.


7. geduld loont

Het kan een tijd duren voordat poetsen goed lukt. Denk er aan dat alle beetjes helpen, en dat de extra aandacht voor uw huisdier juist een extra beloning is voor uw hond of kat. Als u op de praktijk bent geven wij u graag persoonlijk advies en een demonstratie.


8. beloon goed gedrag

Beloon goed gedrag, negeer slecht gedrag. Maak er geen worstelpartij van, maar een spelletje. Belonen kan met kauwsticks of kauwbotten. Langer kauwen betekent dat er beter wordt 'gepoetst' tijdens het kauwen. Grotere brokken of anti-tandsteen brokken kunnen ook uitkomst bieden.


Maak een

afspraak

Er zijn verschillende manieren om het gebit van uw huisdier zelf schoon te maken en te onderhouden. Denk hierbij aan speciaal voer dat de vorming van tandplak tegengaat, mondwater, tandpasta met kipsmaak en speciale borstels. Onze assistentes informeren u graag!

 

Tanden poetsen

Dierenarts Roos Fokkinga en Wodan

Meer over Roos en de andere artsen vindt u hier

Tanden poetsen

Dierenarts Jessica Spoor en Timo

Meer over Jessica en onze artsen leest u hier