WAT GEBEURT ER TIJDENS EEN GEBITSBEHANDELING?
Voorzorgsmaatregelen en narcose Voor een gebitsbehandeling moet een dier onder narcose. Eerst wordt beoordeeld of het dier gezond genoeg is om onder narcose te gaan. Het dier wordt altijd klinisch onderzocht, het hart wordt beluisterd en er wordt naar de voorgeschiedenis gekeken. Bij risicopatiënten en oudere patiënten wordt aangeraden om preventief een bloedonderzoek te laten uitvoeren. De nier- en leverfunctie spelen met name een belangrijke rol bij het afbreken van narcosemiddelen. Indien het bloedonderzoek verhoogde nier- of leverwaarden aantoont, kan een aangepast anesthesieprotocol worden toegepast. Eventueel kan ook besloten worden de onderliggende aandoening te behandelen alvorens het gebit te gaan behandelen.
De narcose wordt via een injectie in de spier of indien nodig via een buisje (braunule) in het bloedvat van de voorpoot toegediend.
Voorbereiding op de behandeling Zodra uw dier onder narcose is, wordt er een tube (siliconenbuisje) in de luchtpijp gebracht, zodat de ademhaling wordt gegarandeerd en er tijdens de gebitsreiniging geen water in de longen kan lopen. Uw huisdier wordt door middel van een warmtemat, kruiken en dekens goed warm gehouden. Dieren onder narcose koelen snel af, maar door het watergebruik tijdens de gebitsbehandeling koelen ze extra snel af.
De gebitsbehandeling bestaat uit een aantal stappen:
- Desinfectie Eerst wordt het gebit gespoeld met ontsmettende vloeistof om het aantal bacteriën in de mondholte terug te dringen.
- Tandsteen verwijderen Grote brokken tandsteen worden met een tang verwijderd, de rest met het ultrasoon tandsteenapparaat. Door hoog frequente trillingen trilt het de tanden schoon.
- Inspectie gebit met tandheelkundige pocketsonde Na het schoonmaken, wordt het gebit met een tandheelkundige sonde geïnspecteerd op pockets, opgetrokken tandvlees met blootliggende tandhalzen, losse tanden, afgebroken tanden, enz. Aan de hand van de inspectie wordt bepaald of er elementen getrokken moeten worden en welke elementen dat zijn.
- Röntgenfoto’s Bij ernstige gebitsproblemen of bij twijfel over de staat van de wortels van de kiezen worden er röntgenfoto’s gemaakt.
- Extractie van tanden en kiezen Als er elementen getrokken moeten worden, is dit de volgende stap. Extractie van kiezen is een tijdrovend klusje. De wortels van de gebitselementen bij honden en katten buigen iets naar buiten, wat het moeilijk maakt om ze eruit te halen. Indien een kies uit meerdere wortels bestaat, wordt de kies eerst in meerdere delen geboord en wordt per wortel een stuk kies verwijderd. De highspeed boor bevat ledverlichting en is watergekoeld, zodat het element en de highspeed boor tijdens het boren niet oververhitten. Daarna wordt met een elevator (wortelheffer) alle ligamenten (bandjes) losgemaakt waarmee het stuk kies met zijn wortel verankerd zit in de kaak. Nadat alle ligamenten losgemaakt zijn, zit de wortel los en kan het stuk kies gemakkelijk getrokken worden. Vervolgens wordt het tandvlees netjes gehecht. Deze hechtingen lossen vanzelf op.
- Polijsten Aan het eind van iedere gebitsbehandeling polijsten we het gebit met een polijstpasta. Door te polijsten wordt het ruw geworden glazuur weer glad gemaakt, waardoor tandplak minder kans heeft om aan te hechten en de terugkeer van tandplak en tandsteen dus langer duurt.
Na de behandeling wordt uw huisdier in onze uitslaapruimte gelegd om onder toezicht van een assistente wakker te worden. Eigenaren kunnen hun dier 's middags weer mee naar huis nemen. Indien er elementen worden getrokken, krijgt u pijnstilling mee naar huis. Bij hechtingen in de mond adviseren wij enkele dagen natvoer of geweekte brokken te voeren. We zien alle patiënten waarbij elementen zijn getrokken graag na ongeveer een week op controle om te kijken of alles netjes genezen is.