Konijn - Voeding en het gebit

Het gebit van het konijn heeft, anders dan bij de mens, een open wortelkanaal waardoor de tanden levenslang blijven doorgroeien. Door te kauwen/knagen slijten de tanden en kiezen waarvoor voeding met structuur nodig is. Hooi is hier een goed voorbeeld van. De bovenste snijtanden van het konijn groeien per week 2 mm, en de onderste 2,4 mm. Dus is het goed in te denken dat als deze niet goed slijten, de tanden in korte tijd vrij lang kunnen worden.

Voortanden kunnen er uit gaan zien als de slagtanden van een olifant, vandaar de benaming 'olifantstanden.' Wanneer de kiezen niet goed op elkaar staan, slijten deze scheef af en ontstaan er scherpe haken op de kiezen die het wangslijmvlies en tong kunnen beschadigen. Hierdoor kan het konijn stoppen met eten. Kies daarom voor een rantsoen waar veel op geknaagd en gekauwd moet worden.

Een goede voeding bestaat uit veel ruwvoer en voor maximaal 10% van het rantsoen aan krachtvoer (brokjes en/of granen mengsels). U kunt ook kiezen voor een speciale brok van bijvoorbeeld Science Select Rabbit, in dit voer zitten extra vezels in waarop geknaagd moet worden. Deze is te koop bij de praktijk of bij de betere dierenspeciaalzaak.

Als het konijn stopt met eten, laat de dierenarts dan naar het gebit van uw konijn kijken. Als er haken op de kiezen te zien zijn, zullen deze onder narcose geknipt en/of geslepen moeten worden. Te lange snijtanden kunnen zonder narcose (als het konijn dit toe laat) geknipt worden.

Wanneer het konijn niet meer eet, wacht dan niet te lang met het brengen van een bezoekje aan de dierenarts. Het konijn kan overlijden als het maagdarmstelsel stil komt te liggen. Het maagdarmstelsel van het konijn is afgestemd op vezelrijk materiaal. Groente dat veel vocht bevat zoals sla en andijvie kan diaree veroorzaken. Geef groente daarom met mate.

Konijnen hebben 2 soorten keutels. In de blinde darm, welke bij een konijn erg groot is, vind de vertering van vezels plaats. Onverteerbare vezels komen naar buiten als harde keutels. `s nachts worden zachte keutels geproduceerd die o.a. eiwitten, vitamine B en K bevatten die het konijn weer op eet, dit heet ceacotrophie. Deze zachte, zwarte keutels worden bijna nooit gezien omdat konijnen deze keutels vaak direct opeten na uitscheiding. Te dikke konijnen kunnen er niet direct bij en zullen de keutels laten liggen. Afvallen is in zulke gevallen noodzakelijk.

Dwangvoeren kan nodig zijn bij ziekte. Speciale voeding (Critical Care) is te koop bij de praktijk. Het vloeibare voer kan doormiddel van een spuitje in de bek worden gegeven. Vraag bij de praktijk advies. U kunt stoppen als het konijn weer zelf gaat eten.

Konijn - Voeding en het gebit

Meer informatie over

Konijnen

Op onze website

 

Externe links

Licg - Konijnen & de bijsluiter konijnen

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren is een betrouwbare en complete website waar u antwoord vindt op wat er nodig is om konijnen te houden.