Konijn - Gebitsbehandeling

tanden en kiezen slijpen

Konijnen en knaagdieren hebben een gebit dat continu doorgroeit. Omdat normaal gesproken de tanden en kiezen afslijten door het eten is dit geen probleem, tenzij de kiezen en/of tanden niet netjes op elkaar staan. Dan kan het gebit scheef afslijten of helemaal niet en zullen delen van het gebit te lang worden. Dit kan gepaard gaan met scherpe haken die in de tong en het wangslijmvlies kunnen steken. Meestal merkt men dat het dier in eerste instantie vooral harde dingen slecht eet, maar later evt. helemaal niets meer wil eten. Soms kunnen ze ook problemen met drinken krijgen of kwijlen.

De voortanden zijn makkelijk te controleren en bij te slijpen. De kiezen moeten met een lampje bekeken worden. Als de kiezen geslepen moeten worden, is het nodig dat het dier onder narcose gaat. De narcose is over het algemeen geen probleem, maar als het dier al erg verzwakt is, is er wel een verhoogd risico op het niet meer wakker worden van het dier.

 

Het slijpen van de voortanden

Als blijkt dat er al wondjes zijn ontstaan in de mond van het dier, krijgt het een antibioticakuur en eventueel pijnstillers mee naar huis.

Een knaagdier heeft een maagdarmstelsel dat continue aanvoer van vezelrijk voer nodig heeft, zoals hooi, biks en evt. wortel. Het is dus belangrijk dat het dier weer snel gaat eten. Wil het dier nog niet goed zelf eten ondanks het geven van pijnstillers, is evt. dwangvoedering nodig. Hiervoor hebben wij speciaal voer dat aangemaakt kan worden tot vloeibaar voedsel, maar waar toch voldoende vezels inzitten. Dit kan men evt. met een spuitje in de bek ingeven. Dit Suprème Recovery voer is bij de balie op de hoofdkliniek verkrijgbaar. Bij de cavia moet wel vitamine C toegevoegd worden.

Als de darmen al te lang stil hebben gelegen, kan het zijn dat ze wat hulp nodig hebben met opgang komen. Dit kunt u in de gaten houden door te controleren of het dier keutels produceert. Als dit niet opgang komt heeft het dier hiervoor medicijnen nodig en moet u de dierenarts raadplegen.

Tenslotte, als het dier echt een scheef gebit heeft, kan het probleem weer een keer terugkomen. U kunt dat zolang mogelijk uitstellen en zelfs soms voorkomen door het dier goed voer met goede structuur te geven. Er is zelfs speciale grasbrok voor konijnen voor ontwikkeld onder de naam Suprème science Selective.

Bij cavia’s kan het ook helpen extra Vitamine C te voeren, door elke dag een pilletje toe te dienen (verkrijgbaar bij de drogist), daar kan het gebit zelfs minder scheef van worden.

Maak een

afspraak

Voor en na de gebitsbehandeling:

Op de bovenste foto is duidelijk te zien dat de voortanden te lang zijn en naar buiten groeien. Als u goed kijkt ziet u ook dat de kiezen binnen in de wangen groeien.

Hier ziet u dat de voortanden weer op lengte zijn geslepen en de scheefgroeiende kiezen zijn bijgevijld en in sommige gevallen verwijderd.

Konijn - Gebitsbehandeling

Meer informatie over

Konijnen

Op onze website

 

Externe links

Licg - Konijnen & de bijsluiter konijnen

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren is een betrouwbare en complete website waar u antwoord vindt op wat er nodig is om konijnen te houden.