De kat heeft een carnivoren (vleeseter) gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. Naast de scherpe klauwen spelen de sterke hoektanden een belangrijke rol bij het vangen en doden van de prooi. De grote knipkiezen worden gebruikt bij het verscheuren van de prooi.
De soorten en aantallen van het gebit van de kat worden weergegeven in een zogenaamde tandformule. Het volwassen kattengebit bestaat uit 30 elementen: 12 snijtanden, 4 haaktanden, 10 premolaren en 4 molaren.
De ontwikkeling van het gebit van de kat begint al in de baarmoeder: de tandkiemen voor zowel het melk- als het blijvende gebit worden al voor de geboorte aangelegd. Net als de mens en de hond heeft ook de kat een melk- en een blijvend gebit.
Wisselen: Kittens worden tandloos geboren. De eerste elementen van het melkgebit komen 2-4 weken na de geboorte door. Het melkgebit gaat wisselen en het blijvende gebit komt daarvoor in de plaats.
Het blijvende gebit begint zich verder te ontwikkelen op het moment dat de kaken gegroeid zijn; de elementen van het blijvende gebit zijn namelijk een stuk groter dan het melkgebit. Door de groei van de blijvende elementen worden de wortels van het melkgebit geresorbeerd (opgelost) en valt het melkgebit uiteindelijk uit.
Beet: Net als de hond heeft de kat een scharend gebit. Dit maakt het gebit geschikt om als het ware dingen door te bijten of "te knippen".
Controle gebitswissel: Ook bij de kat kunnen sterk afwijkende schedelvormen problemen opleveren. We controleren bij het enten van uw kitten op een afwijkende stand van een of meerdere elementen van het gebit. Soms is het nodig deze (melk)elementen te trekken.
Preventie en Onderhoud: Net als bij de mens is het voorkomen van gebitsproblemen beter dan genezen! De belangrijkste pijler bij preventie berust op het voorkomen of vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen. De dierenarts speelt hier een rol bij, maar de dagelijkse verzorging van het gebit door de eigenaar is veel belangrijker.
Voeding kan helpen bij de preventie van tandplak: een gebit dat kauwt blijft schoner. Zo geven harde droge brokken minder snel problemen dan zacht blikvoer. Ondanks dat blijven ook bij de harde brokjes toch nog voedselresten achter tussen de kiezen die tandplak kunnen veroorzaken.
Tanden poetsen: De beste manier om het gebit van een kat schoon te houden is door de tanden poetsen. Dit kan bij katten best heel lastig zijn.
We adviseren om poetsdoekjes te gebruiken. Wikkel de doekjes om de wijsvinger en poets daarna de tanden en kiezen van de kat. Poets alleen de buitenkant, de binnenkant wordt door de tong gepoetst. Twee a drie keer per week 1x langs de tanden en kiezen halen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak tegen te gaan. Het kan helpen om bijvoorbeeld Vet Aquadent op het poetsdoekje aan te brengen
Wanneer poetsen niet lukt: Sommige katten zullen het poetsen niet goed toelaten, met name wanneer ze dit niet van jongs af aan niet gewend zijn. Dan kunnen er speciale brokken gevoerd worden: bijvoorbeeld t/d* voer van Hill's. Door de grootte en de vorm van de brok kan een kat deze brokken niet zonder kauwen doorslikken. Door de speciale samenstelling en het hoge vezelgehalte van de brok poetst deze brok als het ware de tanden tijdens het kauwen. U kunt bij ons gratis proefzakjes afhalen.
Bacteriegroei voorkomende behandeling: Verder bestaan er oplossingen met een bacterieremmende werking die aan het water toegevoegd kunnen worden. Vet Aquadent is zo’n smakelijke oplossing ter bestrijding van tandplak, tandsteen en slechte adem. U kunt Vet Aquadent gebruiken bij een gebit dat nog redelijk schoon is of net schoongemaakt is. Als er tandsteen aanwezig is zal Vet Aquadent dit dus ook niet weghalen of oplossen.