80% van de honden (ouder dan 3 jaar) heeft gebitsproblemen!
Hieronder volgt een beschrijving van de meest voorkomende aandoeningen:
Tandplak:
Tandplak is een laagje bestaande uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën. Tandplak vorming ontstaat daarom bij voorkeur langs de rand van het tandvlees. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen. Verder kan er meer tandplak gevormd worden waar voedselresten zich gemakkelijk kunnen ophopen, zoals bijvoorbeeld bij persisterende melktanden.
Ouderdom speelt natuurlijk ook een grote rol. Hoe ouder het dier, des te groter de kans dat tandplak en /of tandsteen aanwezig is.
Tandvleesontsteking (gingivitis):
Het tandvlees van de hond ziet er normaal gaaf en roze uit van kleur. Door de ophoping van bacteriën ontstaat een tandvleesontsteking (gingivitis), waarbij het tandvlees gezwollen en rood is en gemakkelijk bloedt. De ontsteking verspreidt een onaangename geur waardoor de hond uw huisdier erg uit de bek stinkt.
Tot dit moment is het proces nog reversibel: als het gebit professioneel gereinigd wordt, en daarmee de ontsteking wordt weggenomen, dan kan het tandvlees zich weer geheel herstellen.
Paradontitis:
Als een tandvleesontsteking te laat ontdekt wordt, kan deze zich gemakkelijk tot de diepere delen uitbreiden. We spreken dan van een parodontitis. Dit kan leiden tot weefsel- en botafbraak en het terugtrekken van het tandvlees, waardoor de wortels van de tanden/kiezen bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen de tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak en kunnen ze uitvallen. Een parodontitis is irreversibel, dus niet meer terug te draaien. Het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.
Tandsteen:
Tandsteen ontstaat wanneer er onder invloed van speeksel verkalkingen optreden in tandplak. Overal waar tandplak aanwezig is kan tandsteen ontstaan, maar tandsteen ontstaat vooral op die plaatsen waar speekselklieren uitmonden in de bek (dus bij de grote kiezen en aan de achterkant van de ondersnijtanden). Door tandplak te bestrijden kan de vorming van tandsteen worden tegengegaan.
Tandsteen op zich is niet schadelijk, maar door het ruwe oppervlak is het een ideale plaats voor bacteriën waardoor er een verhoogde kans op tandvleesontsteking en parodontitis ontstaat. Eenmaal gevormd tandsteen is niet met chemische middelen of met tanden poetsen meer op te lossen. Een professionele gebitsreiniging is dan ook de aangewezen therapie bij tandsteen.
Glazuurlaesie / slijtage kroon:
Bij honden zien we vaak problemen door het afbreken of afslijten van stukjes van de kroon van de kiezen of hoektanden. Dit komt door het kauwen op te harde dingen als takken, stenen, hard plastic speelgoed. Ook kunnen de microvezels van tennisballen veel slijtage geven. Wij adviseren dan ook om honden alleen met rubbere, tandvriendelijke speeltjes te laten spelen.
Als er stukjes van de kroon zijn afgebroken of afgesleten kan het gebeuren dat het wortelkanaal van de kies bloot komt te liggen. Dit geeft pijn en is daarnaast een ingang voor vieze bacteriën. Hierdoor worden de wortels van de kies aangetast en zijn wij vaak genoodzaakt deze kies te trekken. Ook kunnen bacteriën via de bloedbaan op andere plekken in het lichaam voor problemen zorgen.
Kieswortel abces:
Soms komen dieren met plots een dikte onder het oog of onder de kaak op spreekuur. Dit kan worden veroorzaakt door een kieswortel abces. Hierbij heeft zich door bacteriën een abces gevormd rond de punt van de wortel. Dit is een erg pijnlijke aandoening. De aangedane kies moet worden getrokken om dit probleem te verhelpen. Het is soms niet direct aan de buitenkant te zien welke wortel het probleem veroorzaakt. Wij maken dan röntgenfoto’s onder narcose van de kiezen om te beoordelen welke kies eruit moet.