Hond - Gebitsproblemen

80% van de honden (ouder dan 3 jaar) heeft gebitsproblemen!

Hieronder volgt een beschrijving van de meest voorkomende aandoeningen:

Tandplak is een
 laagje bestaande uit een
 combinatie van levende en dode
 bacteriën, calcium en fosfor uit het 
speeksel, voedselresten en water. De 
ruimte tussen de tand en het tandvlees is
 een ideale ruimte voor het verblijf en de
 groei van bacteriën. Tandplak vorming
 ontstaat daarom bij voorkeur langs de 
rand van het tandvlees. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen. Verder kan er meer tandplak gevormd worden waar voedselresten zich gemakkelijk kunnen ophopen, zoals bijvoorbeeld bij persisterende melktanden.

Ouderdom speelt natuurlijk ook een grote rol. Hoe ouder het dier, des te groter de kans dat tandplak en /of tandsteen aanwezig is.

Tandvleesontsteking (gingivitis) Het tandvlees van de hond ziet er normaal gaaf en roze uit van kleur. Door de ophoping van bacteriën ontstaat een tandvleesontsteking (gingivitis), waarbij het tandvlees gezwollen en rood is en gemakkelijk bloedt. De ontsteking verspreidt een onaangename geur waardoor de hond uw huisdier erg uit de bek stinkt.
Tot dit moment is het proces nog reversibel: als het gebit professioneel gereinigd wordt, en daarmee de ontsteking wordt weggenomen, dan kan het tandvlees zich weer geheel herstellen.

Als een tandvleesontsteking te laat ontdekt wordt, kan deze zich gemakkelijk tot de diepere delen uitbreiden. We spreken dan van een parodontitis. Dit kan leiden tot weefsel- en botafbraak en het terugtrekken van het tandvlees, waardoor de wortels van de tanden/kiezen bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen de tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak en kunnen ze uitvallen. Een parodontitis is irreversibel, dus niet meer terug te draaien. Het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.

Tandsteen ontstaat wanneer er onder invloed van speeksel verkalkingen optreden in tandplak. Overal waar tandplak aanwezig is kan tandsteen ontstaan, maar tandsteen ontstaat vooral op die plaatsen waar speekselklieren uitmonden in de bek (dus bij de grote kiezen en aan de achterkant van de ondersnijtanden). Door tandplak te bestrijden kan de vorming van tandsteen worden tegengegaan.
Tandsteen op zich is niet schadelijk, maar door het ruwe oppervlak is het een ideale plaats voor bacteriën waardoor er een verhoogde kans op tandvleesontsteking en parodontitis ontstaat. Eenmaal gevormd tandsteen is niet met chemische middelen of met tanden poetsen meer op te lossen. Een professionele gebitsreiniging is dan ook de aangewezen therapie bij tandsteen.

Tumoren We zien geregeld honden met gezwellen in de mond. Jonge honden hebben vaak last van wratachtige woekering, meestal enkele kleine wratjes, maar soms zit de hele mond vol. De oorzaak is een (papilloma)virus.

Oudere honden hebben vaak last van epuliden. Dit zijn goedaardige bindweefsel woekeringen. Ze kunnen echter zo groot worden dat de hond er last van krijgt (ze komen dan tussen kiezen en/of gaan bloeden). Andere veel voorkomende tumoren zijn plaveiselceltumoren, melanomen en osteosarcomen (deze laatste gaat uit van het bot van de kaak).

 

 

Hond - Gebitsproblemen

Dierenarts Tessa demonstreert

tanden poetsen

Tanden poetsen voorkomt veel gebitsproblemen! Maar hoe werkt tandenpoetsen nu precies bij huisdieren? Dierenarts Tessa geeft een aantal tips om het poetsen aan te leren.

Er zijn verschillende manieren om het gebit van uw huisdier zelf schoon te maken en te onderhouden. Denk hierbij aan speciaal voer dat de vorming van tandplak tegengaat, mondwater, tandpasta met kipsmaak en speciale borstels. Onze assistentes informeren u graag!

 

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.