Wanneer is een gebitsbehandeling nodig?

Vroeger werd er maar weinig aandacht aan het gebit van huisdieren besteed. Met het besef dat een schoon en gezond gebit ook als voorwaarde geldt voor een gezond en lang leven voor onze huisdieren, heeft de veterinaire tandheelkunde zich in een stormachtig tempo ontwikkeld. Het tandapparaat in onze dierenartspraktijk ziet er net zo uit als die van uw tandarts!

Waarom is een gebitsbehandeling belangrijk?
Een gezond gebit is erg belangrijk voor uw huisdier. De vorming van tandplak en tandsteen kan aanleiding geven tot tandvleesontsteking. Een onbehandelde tandvleesontsteking zorgt voor opgetrokken tandvlees, waardoor gebitselementen los komen te zitten. Maar ontstoken tandvlees kan ook resulteren in infecties elders in het lichaam, doordat bacteriën afkomstig uit de ontsteking in de mondholte zich via de bloedbaan kunnen verplaatsen naar organen. Dit kan bijvoorbeeld een hartklep- of nierontsteking veroorzaken. Ook andersom kunnen afwijkingen elders in het lichaam een effect hebben op het gebit. Nierafwijkingen kunnen bijvoorbeeld een tandvleesontsteking tot gevolg hebben. 
Het is dus van belang om regelmatig het gebit van uw huisdier te laten controleren en tandsteen te laten verwijderen bij uw dierenarts.

Wanneer heeft mijn huisdier een gebitsbehandeling nodig?
Uw dierenarts kan een gebitsbehandeling aanraden voor een reiniging of algemeen onderhoud, of vanwege een van onderstaande symptomen of problemen:

  • Vanwege tandsteen Om het gebit gezond te houden, is het verstandig om regelmatig tandsteen te laten verwijderen.
  • Vanwege slechte adem of stank Een slechte adem wordt vaak veroorzaakt door bacteriën in tandplak of door een ontsteking. Een gezonde hond heeft geen slechte adem, ook niet als uw huisdier ouder is!
  • Vanwege pijn Pijn bij het eten uit zich vaak in eenzijdig eten, geen harde brokjes meer willen eten, minder/niet eten, of kwijlen.
  • Omdat uw huisdier veel meer gaat slapen Een hond of kat die niet lekker is door pijn in zijn bek of door niet eten, gaat automatisch meer slapen.
  • Vanwege een afgebroken kies Een blootliggende zenuw bij een afgebroken tand/kies is heel pijnlijk. Ook vormt een blootliggend zenuwkanaal een intredepoort voor bacteriën, waardoor een kieswortelontsteking kan ontstaan. In sommige gevallen kan een wortelkanaalbehandeling worden toegepast, waarna er een kroon geplaast wordt. Meestal wordt de afgebroken tand/kies getrokken.
  • Vanwege losse tanden en/of kiezen Losstaande tanden/kiezen zorgen voor pijn met eten. Deze moeten getrokken worden.
  • Vanwege persisterende melktanden; ook wel dubbele tanden.

Benieuwd wat een gebitsbehandeling precies inhoudt en wat er gebeurt? Kijk dan ook op deze pagina!