Wanneer is een gebitsbehandeling nodig?
Vroeger werd er maar weinig aandacht aan het gebit van huisdieren besteed. Met het besef dat een schoon en gezond gebit ook als voorwaarde geldt voor een gezond en lang leven voor onze huisdieren, heeft de veterinaire tandheelkunde zich in een stormachtig tempo ontwikkeld. Het tandapparaat in onze dierenartspraktijk ziet er net zo uit als die van uw tandarts!
Waarom is een gebitsbehandeling belangrijk?
Een gezond gebit is erg belangrijk voor uw huisdier. De vorming van tandplak en tandsteen kan aanleiding geven tot tandvleesontsteking. Een onbehandelde tandvleesontsteking zorgt voor opgetrokken tandvlees, waardoor gebitselementen los komen te zitten. Maar ontstoken tandvlees kan ook resulteren in infecties elders in het lichaam, doordat bacteriën afkomstig uit de ontsteking in de mondholte zich via de bloedbaan kunnen verplaatsen naar organen. Dit kan bijvoorbeeld een hartklep- of nierontsteking veroorzaken. Ook andersom kunnen afwijkingen elders in het lichaam een effect hebben op het gebit. Nierafwijkingen kunnen bijvoorbeeld een tandvleesontsteking tot gevolg hebben. Het is dus van belang om regelmatig het gebit van uw huisdier te laten controleren en tandsteen te laten verwijderen bij uw dierenarts.
Wat zijn de symptomen van gebitsproblemen?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus als uw huisdier tandsteen heeft en het tandvlees rood en ontstoken is, dan is het al verstandig om het gebit van uw huisdier te laten reinigen. Door de gebitsreiniging worden de bacteriën, die zich onder het tandsteen en het ontstoken tandvlees bevinden, verwijderd. Zo kan het tandvlees zich herstellen en voorkom je dat uiteindelijk de kiezen worden aangetast en getrokken moeten worden.
Soms laten huisdieren het niet goed toe om thuis het gebit te laten nakijken. Bovendien laten huisdieren ook niet altijd merken dat ze last hebben van hun gebit. Het enige wat je dan merkt, is dat ze zich wat meer terugtrekken of meer slapen. Soms is het alleen de slechte mondgeur die opgemerkt wordt. In andere gevallen zijn er wel duidelijke signalen, zoals:
- geen koude vloeistoffen willen drinken/geen harde brokken of kluifjes willen eten
- met scheve kop of aan 1 kant eten
- erg kwijlen
- een bult onder het oog of op onderkaak als gevolg van kieswortel ontsteking.
- piepen bij eten/drinken
- plotseling stoppen met eten/drinken
Benieuwd wat een gebitsbehandeling precies inhoudt en wat er gebeurt? Kijk dan ook op deze pagina!