Teken leidraad

Voorkom tekenbeten!

Teken wachten op u en uw huisdier Teken zijn spinachtige beestjes en komen vanuit het gras, bladeren, struiken en bomen op mensen en dieren terecht. Daar hechten ze zich vast en starten met bloedzuigen. Zo’n tekenbeet kan ziekteverwekkers overbrengen op mens en dier. De meest bekende aandoeningen zijn borreliose (ziekte van Lyme) en babesiose.

Teken komen overal voor Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Huisdiereigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun huisdier na een bezoek aan de natuur grondig te controleren.

Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw huisdier? Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekenkaart of tekentang). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.

Voorkomen is beter dan genezen Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw huisdier, is het belangrijk om middelen tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond of kat te controleren op de aanwezigheid van teken. Om uw huisdier te beschermen, zijn er pipetten (spot-on) beschikbaar, een kauwtablet of een halsband. U kunt kiezen voor een maandelijkse behandeling of voor een langdurige bescherming. Wij adviseren u graag wat voor uw huisdier de beste oplossing is!

 

Tekenbeet App

Voor mensen kunnen teken ook schadelijk zijn:

Lees meer over teken via de website van het RIVM

Ook heeft het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' gemaakt. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) of de App store. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken er uitzien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Teken komen voor op veel plaatsen in Nederland. Ze leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie. Teken kunnen deze bacterie overbrengen en zo de ziekte van Lyme veroorzaken. De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met antibiotica.

Link naar app Tekenbeet in de Google Play Store (Android)

Link naar app tekenbeet in App Store (voor iPhone)

Hoe verwijder je een teek?

  • Zet een tekentang om de teek heen, zo dicht mogelijk bij de huid
  • Haal de teek er voorzichtig uit met een draaiende beweging tot u de teek los hebt
  • Ontsmet vervolgens het wondje met wat Betadine/ alcohol.

Let op!

  • Doe nooit alcohol op de teek als deze nog in de huid zit. Deze kan dan namelijk zijn maaginhoud uitbraken, waardoor de kans op het overbrengen van ziektes vergroot wordt.
  • Als u uw dier behandelt met een middel tegen teken is het evengoed belangrijk om de teek te verwijderen als u deze ziet. Er is namelijk geen middel dat 100% bescherming bied.

Bekijk hier de teken leidraad

 

Bekijk ons

blog

Advies en anekdotes

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.