Kat - Blaas en Plasproblemen

Een veel voorkomende aandoening bij katten is blaasgruis. Blaasgruis zijn eigenlijk kleine kristallen. Deze kunnen zowel als losse kristallen voorkomen, maar ze kunnen ook samen klonteren en zo blaasstenen vormen. Er zijn verschillende soorten gruis die problemen kunnen veroorzaken en een van de meest voorkomende is struviet.

Door blaasgruis kan de kat een blaasontsteking krijgen. Hij gaat dan vaak naar de bak, plast kleine beetjes en soms is daar ook bloed in te zien. Om te constateren dat de kat last heeft van struviet in de blaas dient er een urine-onderzoek gedaan te worden. Belangrijk is hierbij dat de urine zo vers mogelijk is. De urine zou voor de meest betrouwbare uitslag eigenlijk binnen 30 minuten tot 1 uur onderzocht moeten worden. Wij doen hierbij 2 onderzoekjes. Eerst doen wij een urine-stripje in de urine om te kijken of er bijvoorbeeld bloed en eiwit in de urine zit. Ook kun je met het stripje de pH bepalen. De pH is belangrijk bij katten met blaasgruis, want deze zou dan 6,5 of lager moeten zijn om te zorgen dat er geen gruis (meer) kan ontstaan. De overige urine word afgedraaid in een zogeheten centrifuge zodat de zware deeltjes naar de bodem zakken. Wat op de bodem ligt noemen we het sediment en hier word een klein beetje van onder de microscoop gelegd om te kijken of er kristallen in zitten.

Als een kat een blaassteen heeft kan het zijn dat je geen gruis in de urine vindt. Als de klachten blijven aanhouden is het verstandig om een blaasecho te maken. Op zo’n echo kun je zien of er een steen in de blaas zit.

Als uw kat blaasgruis heeft moet hij vaak de rest van zijn leven op een speciaal dieet staan. Het is afhankelijk van het soort gruis welk dieet dit dan is.

Bij een kat met blaasgruis is het belangrijk om goed op te letten of de kat nog wel kan plassen. Vooral bij katers is dit heel belangrijk, want deze hebben een smalle urinebuis. U kunt zich voorstellen dat als zich een steentje zou vormen in de blaas deze daar niet doorheen kan en de kat verstopt raakt. Dit kan ook door een zgn. eiwitplug komen.
Als u een kat hebt waarvan u denkt dat hij niet meer kan plassen moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw dierenarts. Dit kan namelijk een levensbedreigende situatie zijn!