Artrose

Gewrichtspijn bij oudere dieren

Naarmate onze huisdieren ouder worden, neemt het actief spelen, springen en rennen af en worden de bewegingen wat stroever. Moeizame bewegingen kunnen helaas ook betekenen dat uw huisdier gewrichtsproblemen heeft.

Verminderde beweeglijkheid Artrose is slijtage van het kraakbeen, waardoor het gewricht minder beweeglijk wordt en er een ontsteking ontstaat. Deze ontstekingen bezorgen uw hond of kat veel pijn. De ontstekingen komen vaak, maar niet uitsluitend, voor in knieën, ellebogen, ruggenwervels of heupen.

Pijn Het is niet eenvoudig om pijn bij huisdieren op te merken. Honden en katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Pijn is een teken van zwakte, en het is onderdeel van hun instincten zwakte niet te laten merken. Daarom is het belangrijk om aandachtig te zijn op signalen die gewrichtspijn aanduiden. Denk aan niet meer in de auto of van de bank willen springen, moeilijk op gang komen, verminderde activiteit, contact vermijden en veel slapen.

Pijncheck U kunt op de praktijk of telefonisch de pijncheck afnemen samen met de assistente. Deze check bestaat uit vragen over het gedrag en de houding van uw huisdier. Rechts bovenaan deze pagina ziet u een voorbeeld van een aantal vragen uit de pijncheck voor de kat.

Actie ondernemen Laat ons weten welk gedrag u bij uw huisdier heeft opgemerkt. Aan de hand van uw observaties kunnen onze artsen eventueel verder onderzoek uitvoeren, indien nodig ook Röntgenfoto's maken, en een behandeling starten. Dit kan medicatie zijn, maar ook een voedingssupplement zoals Flexadin. Er zijn flink wat mogelijkheden om gewrichtspijn te behandelen en de levenskwaliteit van uw huisdier te verbeteren.

Dierenarts Roos over haar eigen hond Wodan:

Met zijn 13 jaar begon Wodan toch wat stijfjes te worden en wilde hij niet meer zelf in de auto springen. Ondanks dat hij verder helemaal gezond is, duidde dit toch op de beginselen van artrose. Sinds Wodan dagelijks een Flexadin voedingssupplement krijgt, springt hij weer zelf in en uit de auto.

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.

Bekijk ons

blog

Advies en anekdotes