Astma en bronchitis bij de kat

Hoe gebruik je een inhaler?

Veel katten met hoestklachten hebben chronische bronchitis of astma. Deze aandoeningen zijn goed te behandelen en hebben, als je ze behandelt, een goede prognose.

Katten van elke leeftijd, ras of geslacht kunnen chronische bronchitis of astma krijgen. Vaak wordt de diagnose gesteld op 6-9 jarige leeftijd, maar ook jonge en oude katten kunnen voor het eerst klachten krijgen.  De symptomen van bronchitis of astma bij katten bestaan uit: chronische hoestklachten, moeilijk ademhalen, zonder duidelijk bijgeluid en plotselinge benauwdheidsaanvallen met een piepende ademhaling.

Astma en bronchitis worden bij de kat vaak naast elkaar gebruikt. Bij beide aandoeningen is sprake van een ontsteking van de luchtwegen. De bronchiën zijn vernauwd en de slijmproductie is verhoogd. Bronchitis is een reactie op irriterende stoffen als sigarettenrook en luchtvervuiling. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen blijvend veranderd. Astma wordt veroorzaakt door een allergische reactie. Bij astma treedt een verkramping op van de spieren in de luchtwegen, waardoor de kat aanvallen krijgt van benauwdheid.

Er zijn verschillende manieren om deze aandoeningen te behandelen. In overleg met uw dierenarts wordt een passend behandelplan opgesteld.

Zowel astma als bronchitis kunnen behandeld worden met een inhaler met daarop een speciale puffer/luchtkamer. In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe je de kat langzaam kunt laten wennen aan de medicatie en het gebruik van de inhaler.

 

Heeft u

Spoed?

Bel dan direct 0299 - 42 10 00

of 0900 - 34 37 362 (€0,80 p/m) 

Meer over de spoeddienst huisdieren

Meer over de spoeddienst paard

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.

Maak een

afspraak