Wat doe ik als ik een teek op mijn huisdier zie?

Maand van de parasiet

Wat doe ik als ik een teek op mijn huisdier zie?

Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een speciaal daarvoor geschikte instrument (tekentang, pincet). Let er daarbij op dat je de teek niet plat drukt. Verwijder de teek door voorzichtig met een licht draaiende beweging aan de teek te trekken totdat deze loslaat. Dus niet met een ruk, zodat de teek kapot gaat. Ontsmet NA verwijdering van de teek het wondje met alcohol of jodium. Doe dit in geen geval als de teek nog aangehecht is. Wikkel de teek in plakband en gooi hem weg: ook een levende teek zal dan sterven. Je kunt de teek na verwijdering van de huid ook verbranden. Knijp in ieder geval de teek niet fijn tussen je vingers in verband met eventuele besmetting van bacteriën en virussen. Noteer de datum, en de plek waar de teek op uw dier heeft gezeten dat is handig als er later toch klachten ontstaan.

Waarom moet ik mij zorgen maken over teken?

Teken kunnen lokaal huidirritatie veroorzaken en indien de monddelen achtergebleven zijn, kleine ontstekingen tot resultaat geven.
Teken kunnen, wanneer zij lang genoeg blijven zitten, ziekten overdragen, zoals:

  • Ziekte van Lyme: dit wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie kan ziekten veroorzaken bij mens en dier. De symptomen die in eerste instantie ontstaan lijken op griepverschijnselen. Indien onbehandeld kunnen spieren, gewrichten, het hart en het zenuwstelsel worden aangedaan.
  • Babesiose: wordt veroorzaakt door microscopisch kleine parasieten die leven in roden bloedcellen en ernstige ziekteverschijnselen kunnen geven bij mens en dier, de Babesia soort die ziekte kan veroorzaken bij de hond is voor de mens niet gevaarlijk. Babesia bevindt zich in teken die wel in de Benelux voorkomen, maar in veel mindere mate dan de teken die de ziekte van Lyme over brengen. Bij de acute vorm van Babesiose, worden de rode bloedcellen aangetast wat resulteert in een levensbedreigende bloedarmoede. In de subacute of chronische vorm, hebben dieren bloedarmoede, zijn ze sloom en verzwakt. Diagnostische tests laten vaak lever- en nierschade zien veroorzaakt door de parasiet.

Ziekten die door teken overgedragen kunnen worden, worden pas overgedragen als de teek voldoende lang op het dier aangehecht zit. Wanneer een teek langer dan 24 uur aangehecht is is overdracht goed mogelijk. Dagelijks controleren op teken en het direct verwijderen hiervan zal de kans op het krijgen van een ziekte voorkomen.