Maden

Myiasis

Met het warme weer is de kans op maden groter. Controleer uw konijn zodat u zeker weet dat deze gezond is. In de warme maanden zwermen er regelmatig groene vliegen in de tuin en bij voorkeur rond ons konijnenhok. Deze groene vleesvlieg wordt aangetrokken door de geur van ontlasting, urine en ontstoken huid. De vliegen leggen eitjes en zorgen voor myiasis.

Wat is myiasis? Vliegen leggen graag eitjes op een warme vochtige plek. Uit deze eitjes ontstaan maden, je ziet deze maden vaak in diverse groottes. Van heel klein tot wel 1 cm lang. Een made is wittig van kleur en kan zich redelijk snel bewegen. De maden kruipen onder de vieze haren en richten enorme schade aan. De larven eten zich een weg door de huid naar dieper gelegen weefsels. Dit veroorzaakt veel jeuk en pijn, waardoor het konijn kan uitdrogen en in shock zal raken.

Als de achterhand van een konijn vies of nat is en daardoor sterk ruikt, is dit extra aantrekkelijk voor de vlieg, en daarom een extra groot risico. De achterhand kan nat zijn door urine, bijvoorbeeld door incontinentie, blaasontsteking of blaasgruis. De achterhand kan ook vies zijn door diarree of ontlasting die in de haren blijft plakken. Veel voorkomende oorzaken hiervoor zijn: gebitsproblemen, te weinig hooi en teveel krachtvoer of gemengd konijnenvoer, waaruit vaak alleen de lekker stukjes worden gegeten. Ook blindedarmkeutels die niet opgegeten worden blijven aan de achterhand plakken. Deze keutels eet het konijn normaal meteen op. Kan een konijn deze blindedarmkeutels niet eten, bijvoorbeeld door overgewicht of rugpijn, dan blijven ze plakken in de haren rond de anus (plakpoep).

Wat kunt u doen? Houdt het hok schoon en droog. Plaats eventueel horrengaas rond het buitenhok. Controleer uw konijn regelmatig op de aanwezigheid van wondjes en een vieze kont. Als uw konijn een vieze kont heeft, maak deze dan regelmatig schoon. Probeer in overleg met ons de oorzaak van de vieze kont te achterhalen, zodat we over een oplossing na kunnen denken.  Gebruik zeker bij konijnen die regelmatig een vieze achterhand hebben Myiasis spray. Deze spray weert de vliegen en dood aanwezige maden.

Een konijn dat maden heeft is soms niet meer te behandelen. Controleer uw konijn in de zomer dagelijks, vindt u maden op of rond uw konijn bel dan direct!

Maak een

afspraak

Bericht versturen via

Whatsapp

Foto's, mededelingen en bestellingen kunt u doorgeven door te 'appen'