In de zomer groeit het wilde gras met grote pluimen vaak flink hoog. Sommige grassen bevatten halmen met grasaren. Een grasaar is het zaadje van de plant, en bestaat uit een scherpe punt en kleine weerhaakjes. Hierdoor kunnen ze zich aan de vacht van de hond vasthechten en, in sommige gevallen, ook door de huid van uw hond naar binnen dringen. Bijvoorbeeld tussen de tenen, achter het oog of in de oren.
Omdat het lichaam deze grasaren als lichaamsvreemd materiaal ziet, gaat het reageren en volgt een ontsteking. Vervolgens kan er een fistel vormen om het ontstekingsvocht af te voeren. Grasaren kunnen erg diep in het weefsel dringen, zijn vaak erg moeilijk te vinden, en worden vaak pas ontdekt als er al een ontsteking is ontstaan. Ze zijn in de meeste gevallen dan ook heel moeilijk te zien.
Tijdens het grasaren-seizoen (juni t/m augustus) kunt u uw hond na elke wandeling controleren op de tussen de tenen, in de oren, rond de ogen, bij de neus, in de lossere vacht rond de nek en in de huidplooien rond voor- en achterpoten. Maar helemaal voorkomen blijft lastig. Onderstaand een aantal symptomen waar u op kunt letten:
Grasaar tussen de tenen Wanneer uw hond plotseling kreupel loopt, veel op een bepaalde plek tussen de tenen likt en daar een klein gaatje zichtbaar is kan dit duiden op een grasaar. Helaas is het niet altijd meteen zichtbaar of de grasaar nog aanwezig is, of er door het likken van de hond al uit is gekomen.
Grasaar in een oor Als uw hond na een wandeling plots fanatiek met zijn kop loopt te schudden, soms zelfs pijn aan geeft. Dan zit er vaak een grasaar in een oor. Deze grasaar kan hierbij via de gehoorgang door het trommelvlies prikken en in het middenoor terechtkomen.
In sommige gevallen lukt het om de grasaar nog via de uitwendige gehoorgang te pakken ondanks dat de grasaar het middenoor al heeft bereikt. Lukt dit echter niet meer dan moet er een operatie plaatsvinden om rechtstreeks het middenoor te bereiken.
Grasaar in het oog Als uw hond na een wandeling plots veel last heeft van één oog en daar met de poot in blijft wrijven, dan zit er hoogstwaarschijnlijk een grasaar onder het ooglid. Maak dan direct een afspraak. Wanneer u langere tijd wacht dringen grasaren door het oogslijmvlies heen en zijn ze niet langer zichtbaar. Tot enkele weken later, wanneer ze achter of boven de oogbol voor een flinke ontsteking zorgen.
Grasaar in de neus Wanneer uw hond tijdens de wandeling herhaaldelijk blijft niezen en snuiven, kan er een grasaar in de neus zijn terecht gekomen. Ook dan is het verstandig direct een afspraak te maken.