Bang voor Vuurwerk

Tips & advies

Oud & Nieuw komt er weer aan. Het nieuwe jaar, en de weken voorafgaand daaraan, wordt traditiegetrouw met veel geknal ingeluid. Een gezellige periode voor ons, maar helaas voor veel van onze huisdieren een kwelling. Dat hoeft niet! Wij hebben een aantal tips om iets te doen aan de angst voor vuurwerk bij honden en katten. Met deze maatregelen kunt u uw geliefde viervoeter een onbezorgde jaarwisseling geven.

Veel huisdieren hebben als pup of kitten tijdens de socialisatieperiode te weinig ervaring opgedaan met harde geluiden. Op volwassen leeftijd worden deze harde geluiden, waaronder vuurwerk, als bedreigend ervaren. Hierdoor vertonen de dieren angstig gedrag.

Wat kunt u doen en/of laten?

  • Waar in het verleden werd geadviseerd het angstige gedrag te negeren, is het advies tegenwoordig om je huisdier toch aandacht te geven om en het gerust te stellen 
  • Verbied uw hond het blaffen niet, schreeuw niet tegen hem en straf hem niet.
  • Er zijn cd’s met vuurwerkgeluiden op de markt. Hiermee kunt u uw huisdier geleidelijk aan laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Begin met zacht afspelen van het geluidsfragment. Indien het dier niet op het geluid reageert met angstgedrag, kan het worden beloond met bijvoorbeeld spel, voer of aandacht van de baas. Vervolgens kan het geluid steeds harder en vaker worden afgespeeld. Afhankelijk van het individu kan deze training tot 6 weken in beslag nemen. Gedragsdeskundigen en hondenscholen bieden ook trainingen aan tegen vuurwerkangst.
  • Houdt angstige honden vanaf begin december aan de lijn. In paniek zal een hond altijd vluchten en tijdens de vlucht loopt het dier een grote kans aangereden te worden.
  • Laat uw hond of kat chippen, of zorg voor een kokertje om zijn nek met uw naam en mobiel telefoonnummer.

Tips voor de avond zelf:

  • Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie, zodat de hond lekker moe is. Houdt de hond wel aangelijnd. Geef het dier vanaf het eind van de middag veel afleiding met een kauwstaaf of voerspeeltje.
  • Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden.
  • Houdt uw katten binnen, het liefst de hele dag. Let er op dat het kattenluikje, ramen en deuren gesloten zijn en blijven. U kunt uw kat opsluiten in een klein kamertje of kooitje en dit in een voor de kat bekende en rustige kamer zetten.
  • Oudejaarsavond is geen avond waarop u uw huisdier alleen kunt thuislaten. Zorg ervoor dat er minstens één huisgenoot binnen bij de dieren blijft tijdens het afsteken van het vuurwerk.
  • Als het vuurwerkgeweld begint, houdt dan de gordijnen dicht en zet de televisie of de radio luid aan. Laat de lichten in de ruimte aan, dan zijn de flitsen minder intensief.

Ook uw dierenarts kan uw hond of kat helpen:

->Middelen waar u geruime tijd van te voren mee moet beginnen:

De Adaptil verdamper en halsband (voor honden) of de Feliway verdamper (voor katten) zijn een optie. Beide verdampers werken met rustgevende feromonen (geurstof) die door de lucht worden verspreid. Deze verdampers zijn ongeveer 4 weken werkzaam. Ons advies is om de verdamper de 2e week van december in het stopcontact te plaatsen.

Zylkène en Telizen zijn voedingssupplementen met een rustgevende werking in de vorm van een smakelijke tablet. Deze kunnen gegeven worden aan honden en katten.

Zylkène werkt bij dieren die nog geen stress ervaren al na 1-2 dagen, maar bij dieren met chronische stress duurt het ongeveer een maand voordat het middel zijn optimale werking heeft bereikt. Op 31 december mag Zylkène eventueel in dubbele dosering gegeven worden.

Als u voor de Telizen kiest is het belangrijk te weten dat het ongeveer een maand duurt voordat het middel zijn optimale werkzaamheid heeft bereikt. Dit betekent dat u hiermee eind november al zou moeten beginnen voor het beste resultaat. Op 31 december zelf, mag de Telizen eventueel in een hogere dosering gegeven worden.

Een ander middel met angstremmende werking is Clomicalm. Let wel, dit is een medicijn en geen voedingssupplement. Dat betekent dat het niet voor elk huisdier geschikt is, maar ook dat er bijwerkingen op kunnen treden. Na overleg met de dierenarts mag u dit ten minste één maand van te voren toedienen aan uw hond of kat, ook hier geldt dat de angstremmende werking pas na één maand een optimaal effect heeft bereikt.

Hill’s Urinary Stress dieet voor de kat is een uitgebalanceerd voer met een rustgevende werking. Dit voer is echter niet geschikt voor kittens, drachtige of zogende poezen, en ook niet voor katten met hart- of nierproblemen. Schakel geleidelijk over op het nieuwe voer door gedurende één week het oude voer in afnemende mate te mengen met het nieuwe voer. Begin met Calm Diet ongeveer één maand voor de jaarwisseling of het te verwachten stressmoment. De rustgevende stof die is toegevoegd aan deze voeding is dezelfde als in het middel Zylkène.

Onthoudt, dat bovenstaande middelen geen narcosemiddelen zijn, en het per dier verschilt hoe erop wordt gereageerd. Voornamelijk dieren met een milde angst boeken goede resultaten met bovenstaande middelen. Deze middelen kunnen ook gelijktijdig, als ondersteunende behandeling, worden ingezet met training tegen vuurwerkangst (met behulp van een cd, training op een hondenschool of bij de gedragsdeskundige).

->Middelen die direct resultaat bieden:

Ook zijn er verschillende rustgevende middelen, die tot de groep van narcosemiddelen behoren. Deze medicijnen zijn niet geheel onschuldig en kunnen soms zelfs gevaarlijk zijn. Het zijn immers narcosemiddelen en die kunnen nare bijwerkingen geven. Geef deze middelen daarom niet aan dieren met hart-, nier- of leverproblemen. Bovendien reageert ieder dier verschillend op deze rustgevende middelen. Dat wil zeggen dat een dier met een vergelijkbaar gewicht meer of minder diep kan “slapen” op eenzelfde hoeveelheid.

Diazepam en Alprazolam mogen niet meer worden voorgeschreven omdat er tegenwoordig alternatieven zijn die voor huisdieren geregistreerd zijn. Denkt u dat uw huisdier iets nodig heeft of heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de praktijk via 0299-421000