Blog: Zomer! Tips voor de thuisblijvers.

Wat als u niet op reis gaat, en uw hond of kat hoeft ook niet in een pension? Zijn er dan nog dingen in ons eigen Nederland waar we op moeten letten deze zomer? U zult denken, niets anders dan anders, toch? Toch zie ik in de zomermaanden weer heel andere dingen voorbijkomen dan in de winter. Er wordt meer gewandeld met de hond, de kat gaat vaker en langer op stap. Er wordt gezwommen, gebarbecued…

Dierenarts Tessa - Preventie

Bij de barbecue voelt u het probleem misschien al aankomen. Ook de hond lust best een stukje vlees. Ook bijvoorbeeld zo’n lekker spiesje, ook met de satéprikker er nog in! Ik kan mij een spoedgeval herinneren waarbij de eigenaresse belde omdat ze dacht dat er een rib van de hond naar buiten stak. Bij aankomst bleek het geen rib maar een satéprikker te zijn. Deze spies had zich door de maag en door de borstwand geboord, en stak zo een stuk naar buiten! Gelukkig voor deze patiënt is alles weer goed gekomen.

Dan parasieten in ons eigen land. Teken komen in de zomer in grote getalen voor. Bescherm uw hond of kat goed met een product tegen vlooien en teken. Dit kan in pil- of pipet vorm. Een tekenband beschermd ook goed tegen teken, maar weinig tegen vlooien. Ook duiken longwormen sinds kort ook in Nederland op. Honden en katten kunnen zich besmetten door het eten van slakken of kikkers. Of als er een muis of vogel gegeten wordt die eerder een besmette slak heeft gegeten. De klachten bij een longwormbesmetting zijn voornamelijk hoesten, maar kunnen ook meer algemene klachten geven zoals slechte eetlust of verminderde conditie. De diagnose kan gesteld worden doormiddel van ontlasting onderzoek. De bestrijding kan langere tijd duren en moet vaak meerdere malen worden herhaald. Preventief ontwormen (maandelijks) kan eventueel ook, met Milbemax® of Advocate®.

Ik wens u een hele fijne en ontspannen zomer toe!

Blog: Zomer! Tips voor de thuisblijvers.

Dierenarts Tessa van Eekeren - Bleeker en Boelie

Meer over Tessa en de andere artsen vindt u hier

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.

Maak een

afspraak