Blog: Stress voorkomen

Stress is voor mens en dier ongezond. Daarom doen we er zoveel mogelijk aan om stress te vermijden. Bijvoorbeeld met gescheiden wachtkamers, behandelkamers en herstel- en opvangruimte voor hond en kat. En door op afspraak te behandelen en de wachttijd zo kort mogelijk te houden. Maar, wist u dat u ook kunt helpen om dierenartsbezoek voor uw en andere huisdieren zo rustig mogelijk te laten verlopen? 

Wij verzamelden wat tips en artikelen voor u in dit blog!

Algemene tips - Preventie

katten parkeerplaatsKatten kunt u het beste meenemen in een draagmandje. In het kattengedeelte van de kliniek kunt u het mandje op een van de speciale kubussen plaatsen. Katten hebben namelijk graag een beetje overzicht!

Tips om de kat op een gemoedelijke manier in het mandje te krijgen vindt u hier. Ook katten kun je van kitten af aan trainen om op een rustige manier in het mandje te gaan liggen.

Dierenarts Tessa schreef een blog over hoe het eigenlijk niet moet Een informele anekdote uit de praktijk.

Op de foto: Kitten Coco wacht op haar beurt in de wachtkamer.

weegschaal

Honden kunt u het beste aangelijnd meenemen en die lijn vervolgens ook kort houden. Zelfs wanneer uw hond op zijn of haar gemak is, kunnen er andere dieren in de buurt stress ervaren van alleen de aanwezigheid van een (andere) hond. Een angstige hond is graag bij zijn of haar baasje in de buurt en maakt liever geen oogcontact met andere honden. De hondenwachtkamer is zo ingericht dat er meerdere mensen met honden plaats kunnen nemen zonder dat de honden in elkaars zichtlijn zitten.

Oefenen Honden kunnen vaak makkelijker oefenen bij de dierenarts dan katten. Wij helpen u hierbij graag positieve ervaringen op te doen, en zo het dierenartsbezoek zo leuk mogelijk te maken. De eerste indruk maakt vaak de meeste indruk, zeker voor pups. Voor alle eigenaren met honden geldt, kom gerust eens langs zonder dat er een dierenartsbezoek nodig is.

Hoe pak je het eerste bezoek aan? Als uw hond voor de eerste keer de praktijk binnenwandelt, wordt hij of zij meteen geconfronteerd met allerlei nieuwe luchtjes, geluiden en andere prikkels. Geef hem de kans om hier aan te wennen. Als er niemand zit te wachten, maak dan gebruik van die gelegenheid en speel even met hem in de ruimte. Daarnaast zijn de dames van ons team altijd bereid even te knuffelen of even te demonstreren hoe u kunt oefenen met oortjes bekijken en tanden bekijken.

De makkelijkste manier om uw hond positieve ervaringen te laten meemaken in de praktijk is regelmatig komen wegen en meteen een lekker koekje geven ter beloning. Ook dan helpen we u graag. Til, duw of trek uw hond niet op de weegschaal. Maar laat even snuffelen en loods of lok vervolgens met een koekje uw hond op de weegschaal. Beloon het op de weegschaal staan vervolgens ook en probeer of uw hond wil gaan zitten. Als het de eerste keer niet lukt, probeer het dan bij een volgend bezoek opnieuw. Op de foto: Conan wordt van pup af aan elke maand gewogen en gaat uit zichzelf op de weegschaal zitten (wachtend op een koekje natuurlijk).

Is uw hond of kat toch nog heel bang? Meld dit bij het maken van een afspraak, dan kunnen we bijvoorbeeld zorgen dat uw huisdier apart kan wachten of u adviseren met het geven van rustgevende voedingssupplementen en middelen voorafgaand aan het dierenartsbezoek.

Blog: Stress voorkomen

Veel gestelde vragen verzameld:

Algemene tips

Soms zijn er in korte tijd veel vragen over één bepaald onderwerp, en heeft iedereen een kleine bijdrage voor een leuk blog. Patricia verzamelde alle tips en handige doorverwijzingen voor u in een blog vol algemene tips over dit onderwerp! Lees meer over het Management ondersteunend team

Bekijk ons

blog

Advies en anekdotes

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.