Wij zijn als dierenarts verplicht precies bij te houden welk medicijn aan welk dier verstrekt wordt. Niet alleen de naam van het medicijn, maar ook de exacte hoeveelheid, registratienummer en batchnummer. Gelukkig hebben we een computersysteem dat ons daarbij helpt, maar dat neemt niet weg dat er een hoop administratie bij binnenkomst en afgifte van medicijnen komt kijken.
Zo over de balie wat meegeven mag niet meer, we moeten kunnen aantonen dat we het dier hebben gezien. Soms is dat in de breedste zin van het woord en volstaat bijvoorbeeld het afgeven van een door de eigenaar opgevangen urine monster. Meestal betekent dit dat er eerst een afspraak moet worden gemaakt. Even een zalfje of pilletje ophalen is dus vaak niet mogelijk.
Paarden worden door de wet beschouwd als slachtdier. Hier denkt u waarschijnlijk niet aan als u fijn een ritje over strand maakt met uw paard of lekker aan het poetsen bent. Toch is het beter om er even op een rustig moment aan te denken, dan op het moment dat uw paard ziek is en er acuut actie ondernomen moet worden.
Het is namelijk mogelijk om uw paard úit te sluiten voor consumptie’. Dit kan door samen met uw dierenarts het paspoort af te tekenen. Uw paard wordt vanaf dat moment gezien als gezelschapsdier, zoals een hond of kat. Hierdoor mogen bepaalde medicijnen wel gebruikt worden die bij slachtdieren niet gegeven mogen worden en bent u niet meer verplicht een logboek bij te houden van de toegediende medicijnen. De verplichting voor de dierenarts om bij te houden welk medicijn aan welk dier wordt gegeven blijft wel bestaan.
Hopelijk komt u niet snel in de situatie dat u plots een beslissing moet nemen en bent u nu weer iets beter geïnformeerd over de regels met betrekking tot verstrekken van medicijnen bij dieren.