Blog: Ouderdomskwaaltjes

Artrose bij hond en kat

Veel mensen twijfelen of iets door ouderdom komt, of omdat hun dier ziek is. Veel gehoord is: "hij slaapt zoveel, maar hij is ook al oud". In sommige gevallen inderdaad waar, in de meeste gevallen blijkt er dan toch een onderliggende reden die met de juiste ondersteuning of behandeling prima aangepakt kan worden. Van te voren kun je niet weten hoe oud je dier precies gaat worden. Maar, je kunt er wel alles aan doen om te zorgen dat zijn of haar leven leuk is tot aan het einde!

Dierenarts Tessa - Preventie

Jaarlijkse controle Zeker bij katten is het lang niet altijd makkelijk om te ontdekken of er wat scheelt. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontroles bespreken we dit, en onderzoeken wij altijd uw dier. Want hoe eerder we een probleem ontdekken, hoe beter dit te behandelen is. Bijvoorbeeld in het geval van artrose, kan al vroeg gestart worden met specifieke voeding of voedingssupplementen, maar ook pijnstillers (die ook ontstekingsremmers zijn) kunnen het proces van verergeren, vertragen. Artrose is gewrichtsslijtage, en kan ontstaan door ouderdom of door andere problemen. Als het eenmaal begint, zal het altijd erger worden.  Artrose komt niet alleen bij honden voor, maar ook veel bij katten.

Honden Bij een hond zullen gewrichtsklachten eerder opvallen omdat hij moeite heeft met uit de mand komen, niet meer in de auto springt, veel hijgt tijdens het wandelen. Dit kunnen allemaal tekenen zijn van gewrichtspijn. In het begin lijken het vooral "opstart" problemen, want na een tijdje wandelen lijkt het beter te gaan.

Katten Katten zullen bij pijn zich vooral rustiger houden en dus meer slapen, minder springen, en zichzelf minder goed verzorgen. Ouderdom... of pijnlijke gewrichten? Omdat dit heel geleidelijk gaat, kunnen deze twee dingen makkelijk verward worden.

Proef op de som Als we echt twijfelen over (chronische)pijn klachten, kan er een periode van bijvoorbeeld twee weken, pijnstilling gegeven worden. Aan de hand van een aantal punten kan dan objectief gekeken worden of er verbetering is binnen die twee weken.  De levenskwaliteit van uw oudere dier kan hierdoor aanzienlijk toenemen!

In maart en april zijn er verschillende acties gericht op oudere huisdieren, lees hier meer!

Blog: Ouderdomskwaaltjes

Dierenarts Tessa van Eekeren - Bleeker en Boelie

Meer over Tessa en de andere artsen vindt u hier

Blog: Ouderdomskwaaltjes

Liever niet naar de praktijk? - Onze dierenartsen komen ook bij u thuis

Indien gewenst kunnen onze dierenartsen uw huisdier ook thuis behandelen. Houdt er rekening mee dat niet alle behandelingen en onderzoeken thuis kunnen plaatsvinden en dat er kosten zijn verbonden aan een thuisbezoek. Bel ons gerust om de mogelijkheden te bespreken.