Oordopjes tegen vuurwerkangst?

Af en toe hoor je er al weer één; een knal. Niet voor iedereen valt het op. Maar voor mensen die een hond met vuurwerkangst hebben, breekt er een lastige periode aan.

Dierenarts Tessa - Honden

Af en toe hoor je er al weer één; een knal. Niet voor iedereen valt het op. Maar voor mensen die een hond met vuurwerkangst hebben, breekt er een lastige periode aan. Wandelen kan een crime zijn met een hond die al bij het horen van één knal, helemaal in de stress is. De stress wordt steeds erger naarmate de maand december vordert, met het hoogtepunt natuurlijk op oudejaarsavond. Enkele dagen voor de jaarwisseling is het druk op de praktijk. Bezorgde eigenaren die vragen om “iets” rust-gevend voor oud & nieuw. Op dat moment kun je de angstreactie alleen nog onderdrukken met medicatie, die ook bijwerkingen kunnen hebben en het probleem zelf niet oplossen.

Wie vuurwerkangst écht wil aanpakken, ook voor de langere termijn, zou eigenlijk nu moeten gaan trainen. Ook voor wie (voeding met) voedingssupplementen wil gebruiken (bijvoorbeeld Zylkene® of Telizen®), kan daarmee het best op tijd beginnen. Voor het beste effect kun je voedingssupplementen combineren met geluidstraining.

Hoe pak je die training aan? Het idee is om de hond (of kat!) langzaam te laten wennen aan vuurwerkgeluiden en te leren associëren met iets leuks. Het volume, afspeellengte en de intensiteit kan dan opgevoerd worden als je dier rustig blijft. Dat rustig blijven is heel belangrijk, bij de minste tekenen van onrust moet het volume teruggedraaid worden. Oefen dit kort, en maximaal 3x per dag. Liefst in verschillende ruimtes oefenen en later ook buiten. Verschillende vuurwerkgeluiden kun je vinden op youtube met de zoekterm “geluidstraining”.

hondengehoorbescherming

Bron afbeelding: http://www.eartech-inear.com/c-1448213/gehoorbescherming-voor-honden/

Als je training op het moment suprême toch niet effectief genoeg blijkt, kun je altijd nog het geluid dempen met “oordopjes”.

Oordopjes tegen vuurwerkangst?

Dierenarts Tessa van Eekeren - Bleeker en Boelie

Meer over Tessa en de andere artsen vindt u hier

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.