Blog: Help! Mijn konijn zit onder de beestjes!

Alles over Myasis

Eindelijk zomer, we kunnen genieten van het mooie weer. Helaas genieten ook allerlei insecten van het zonnetje. In de warme maanden zwermen er regelmatig groene vliegen in de tuin en bij voorkeur rond ons konijnenhok. Deze groene vleesvlieg wordt aangetrokken door de geur van ontlasting, urine en ontstoken huid.

Dierenarts Dory - Preventie

Wat is Myasis? Vliegen leggen graag eitjes op een warme vochtige plek. Uit deze eitjes ontstaan maden, je ziet deze maden vaak in diverse groottes. Van heel klein tot wel 1 cm lang. Een made is wittig van kleur en kan zich redelijk snel bewegen. De maden kruipen onder de vieze haren en richten enorme schade aan. De larven eten zich een weg door de huid naar dieper gelegen weefsels. Dit veroorzaakt veel jeuk en pijn, waardoor het konijn kan uitdrogen en in shock zal raken.

Als de achterhand van een konijn vies of nat is en daardoor sterk ruikt, is dit extra aantrekkelijk voor de vlieg, en daarom een extra groot risico. De achterhand kan nat zijn door urine, bijvoorbeeld door incontinentie, blaasontsteking of blaasgruis. De achterhand kan ook vies zijn door diarree of ontlasting die in de haren blijft plakken. Veel voorkomende oorzaken hiervoor zijn: gebitsproblemen, te weinig hooi en teveel krachtvoer of gemengd konijnenvoer, waaruit vaak alleen de lekker stukjes worden gegeten. Ook blindedarmkeutels die niet opgegeten worden blijven aan de achterhand plakken. Deze keutels eet het konijn normaal meteen op. Kan een konijn deze blindedarmkeutels niet eten, bijvoorbeeld door overgewicht of rugpijn, dan blijven ze plakken in de haren rond de anus (plakpoep).

Wat kunt u doen? Houdt het hok schoon en droog. Plaats eventueel horrengaas rond het buitenhok. Controleer uw konijn regelmatig op de aanwezigheid van wondjes en een vieze kont. Als uw konijn een vieze kont heeft, maak deze dan regelmatig schoon. Probeer in overleg met ons de oorzaak van de vieze kont te achterhalen, zodat we over een oplossing na kunnen denken.  Gebruik zeker bij konijnen die regelmatig een vieze achterhand hebben NoMyasis spray. Deze spray weert de vliegen en dood aanwezige maden.

Een konijn dat maden heeft is in de meeste gevallen te behandelen, maar liever zouden we dit natuurlijk voorkomen. Vindt u maden op of rond uw konijn bel dan direct!

myasis

   

 

 

 

Blog: Help! Mijn konijn zit onder de beestjes!

Dierenarts Dory Gouwens & Zita

Meer over Dory en de andere artsen vindt u hier

Blog: Help! Mijn konijn zit onder de beestjes!

Meer informatie over

Konijnen

Op onze website

 

Externe links

Licg - Konijnen & de bijsluiter konijnen

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren is een betrouwbare en complete website waar u antwoord vindt op wat er nodig is om konijnen te houden.

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.