Mijn hond heeft een teek

Week van de teek 15 t/m 21 april 2019

Ik heb nachtdienst en dat houdt in dat ik oproepbaar ben voor spoedgevallen. Als ik net in bed lig met de telefoon op mijn nachtkastje, gaat om 1 uur ’s nachts de telefoon… “Hallo, mijn hond heeft een teek” hoor ik aan de andere kant van de lijn. Nog slaapdronken vraag ik wat mevrouw precies van mij wil op dit tijdstip. Tot mijn verbazing vraagt ze of ze even langs mag komen om de teek te laten verwijderen. Ik heb natuurlijk uitgelegd dat een teek geen spoedgeval is, en hoe mevrouw de teek zelf kan verwijderen.

 

Dierenarts Tessa - Algemeen

Een teek op de hond van deze mevrouw, verontruste haar zodanig dat ze de spoedlijn belde. Teken zijn natuurlijk ongewenst en daarom kunnen we onze huisdieren daar beter tegen beschermen. Wij hebben op de praktijk verschillende middelen die teken en vlooien bij uw huisdier kunnen voorkomen. Deze middelen kunnen als pipet op de huid of als tablet met het voer gegeven worden en zijn werkzaam gedurende 1 of 3 maanden. Welk middel geschikt is voor uw huisdier hangt af van de leefomstandigheden. Dat wil zeggen, waar gaat u uit wandelen met de hond en zwemt de hond graag? Gaat u met de hond naar het buitenland? Ook katten willen we het liefst beschermen tegen teken en ook bij katten merken we dat de ene kat vaak teken oploopt en andere katten niet. Er is in de media nogal wat ophef geweest om een bepaald anti teken- en vlooienmiddel. Gelukkig merken wij in de praktijk zeer weinig bijwerkingen van deze middelen. Natuurlijke middelen zoals knoflook zijn niet effectief tegen vlooien en teken en kunnen dus ook niet als alternatief gebruikt worden. Knoflook is zelfs giftig voor honden en katten!

Van 15 tot en met 21 april 2019 is het ‘De Week van de Teek’. Tijdens deze week wordt er landelijk aandacht gevraagd voor teken en de gevolgen van tekenbeten. Het RIVM heeft de app ‘Tekenbeet’ ontwikkeld. - app voor android en app voor iPhone - Met deze app kun je opzoeken hoe een teek eruitziet, hoe je op een teek moet controleren en hoe je een teek – bij een mens – kan verwijderen. Op onze website kunt u meer informatie over teken vinden en vindt u nogmaals de links naar de app.

Bekijk ons

blog

Advies en anekdotes

Maak een

afspraak

Hoe verwijder je een teek?

  • Zet een tekentang om de teek heen, zo dicht mogelijk bij de huid
  • Haal de teek er voorzichtig uit met een draaiende beweging tot u de teek los hebt
  • Ontsmet vervolgens het wondje met wat Betadine/ alcohol.

Let op!

  • Doe nooit alcohol op de teek als deze nog in de huid zit. Deze kan dan namelijk zijn maaginhoud uitbraken, waardoor de kans op het overbrengen van ziektes vergroot wordt.
  • Als u uw dier behandelt met een middel tegen teken is het evengoed belangrijk om de teek te verwijderen als u deze ziet. Er is namelijk geen middel dat 100% bescherming bied.

Bekijk hier de teken leidraad