Blog: Melktanden

Puppies wisselen ook

Zelf ga je standaard twee keer per jaar naar de tandarts voor periodieke controle. Maar bij onze huisdieren is dat eigenlijk nog niet zo ingeburgerd. Om aandacht te geven aan gebitsverzorging bij huisdieren staat februari jaarlijks bekend als gebitsmaand. Een geheugensteuntje dat het gebit van je huisdier ook de rest van het jaar alle aandacht verdient!

Misschien denk je, ik heb een jonge hond met een stralend wit gebit. Die heeft nog geen last van tandsteen en slechte kiezen, dus die hoeft nog niet voor een gebitscontrole. Maar, juist bij jonge dieren is het belangrijk om te controleren of het wisselen van het melkgebit naar het volwassen gebit goed verloopt.

Dierenarts Jessica - Preventie

Rond de leeftijd van 6 maanden hebben honden alle tanden en kiezen gewisseld. Ik vind het altijd heel leuk hoe baasjes reageren als ik een wiebelende melktand aanwijs bij hun hond. En die kleine kiesjes zien er natuurlijk ook heel schattig uit.  De baasjes staan dan echt verbaasd dat ze niet gemerkt hebben dat hun hond volop aan het wisselen is. Honden slikken de melktanden vaak gewoon door, daar merk je dan niets van. Je moet echt geluk hebben om in huis een melktand te vinden!

Een enkele keer gaat het wisselen niet vanzelf. Dan valt de melktand er niet uit en heeft de volwassen tand geen ruimte om op de juiste plek door te komen.  Zo staan er dan 2 tanden op de plek waar 1 tand hoort te staan, dit noemen we een persisterende melktand. Omdat de persisterende melktand en de volwassen tand te dicht op elkaar staan, kunnen etensresten en andere viezigheid zich makkelijker ophopen en leiden tot een flink nare tandvleesontsteking. Soms gebeurt het ook dat een volwassen tand door het ruimtegebrek probeert een ander plekje in de kaak te vinden en scheef gaat staan. Die scheve tand zal vaak in het gehemelte prikken of tegen een andere tand aandrukken en zo veel meer ellende veroorzaken.

Op onderstaande foto kun je de dubbele tanden goed zien zitten.

persisterende melktanden

Het is dus ook van belang om regelmatig in de mond van jonge honden te kijken! In het algemeen geldt dat hoe eerder een persisterende tand eruit gehaald wordt, hoe groter de kans dat de blijvende tand toch nog goed doorkomt, en hoe kleiner de kans dat er stand-afwijkingen optreden. Vanaf pup af aan in de bek kijken en aan de tandjes komen is daarnaast een goede voorbereiding op tandenpoetsen: Jong geleerd is oud gedaan!

Blog: Melktanden

Dierenarts Jessica Spoor en Timo

Meer over Jessica en onze artsen leest u hier

Blog: Melktanden

Dierenarts Tessa demonstreert

tanden poetsen

Tanden poetsen voorkomt veel gebitsproblemen! Maar hoe werkt tandenpoetsen nu precies bij huisdieren? Dierenarts Tessa geeft een aantal tips om het poetsen aan te leren.

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.