Blog: Atopie behandelen

Atopie blog 2 van 2

Jeuk is het grootste probleem bij atopische dermatitis. Door veelvuldig krabben, likken, bijten en schuren verergeren de problemen. Er zijn verschillende onderzoeken nodig om in kaart te brengen welke prikkels tot klachten leiden. Ook de behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. In dit vervolg op het blog over atopie bespreek ik hoe wordt vastgesteld welke allergenen het probleem zijn en hoe de behandeling is opgebouwd.

Dierenarts Tessa - Honden

Allergie: Jeuk en huidontsteking vaststellen en behandelen.

Jeuk is het grootste probleem bij atopische dermatitis. Hierbij kan er ook roodheid ontstaan of schilfering als gevolg van de jeuk. Door veelvuldig krabben, likken, bijten en schuren verergeren de problemen. Een bijkomende bacteriële- of gist infectie kan de boel verergeren: bultjes, korstjes, en bij diepere ontstekingen kan er ook bloed of pus te zien zijn. De huidafwijkingen zitten bij atopische dermatitis vaak op heel typische plekken, zoals op onderstaande afbeelding goed te zien is.

bron: mcvoordieren.nl

bron afbeelding: mcvoordieren.nl

Er zijn verschillende onderzoeken nodig om in kaart te brengen welke prikkels tot klachten leiden. Allereerst moet een voedselallergie uitgesloten worden met een eliminatiedieet. Vervolgens kan er via een bloedonderzoek en/of huidtest worden aangetoond waar het lichaam overdreven gevoelig op reageert. Meestal komen meerdere allergenen uit deze onderzoeken naar voren als boosdoeners.

Ook de behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Als er een bacteriële- of gistinfectie bij is gekomen, dient deze  behandeld te worden zodat de huid snel weer herstelt/normaliseert. De allergie zelf kan aangepakt worden door middel van desensibilisatie.

Desensibilisatie, of allergeen-specifieke immunotherapie houdt in dat het lichaam minder- of ongevoelig wordt gemaakt voor de stoffen waar hij allergisch voor is. Naar aanleiding van een eerder genoemd bloedonderzoek, wordt een injectievloeistof gemaakt van de allergenen waar de hond klachten van krijgt. Deze vloeistof wordt met steeds langer wordende intervallen, en steeds een wat hogere dosering, toegediend door de eigenaar zelf. Meestal duurt het een aantal maanden voordat er verbetering te zien is.  Ongeveer 75% van de allergische honden reageren goed op deze therapie. Het overige percentage, dat er niet op reageert, zal behandeld moeten worden met jeuk- en ontstekingsremmende middelen. Deze middelen gebruiken we vaak ook in de beginfase van de immunotherapie.

Een hond met atopische dermatitis zal levenslang behandeld moeten worden. Deze behandeling zal niet continu hetzelfde zijn. Bovendien is het bij atopische patiënten extra belangrijk om de huid optimaal te ondersteunen en te verzorgen. Bijvoorbeeld met voeding, speciale lotions, shampoos of spot-ons pipetten die de huidbarrière helpen te herstellen. Wij proberen samen met u, uw allergische hond op de rit te houden!

Blog: Atopie behandelen

Dierenarts Tessa van Eekeren - Bleeker en Boelie

Meer over Tessa en de andere artsen vindt u hier

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.

Maak een

afspraak