Blog: Wat is Atopie?

Atopie blog 1 van 2

Allergieën bij honden komen vrij veel voor. Ongeveer 10-15% van alle honden leiden in verschillende mate aan een bepaald soort allergie. Atopie is de meest voorkomende vorm van allergie, en wordt ook atopische dermatitis genoemd. Dit blog is het eerste van twee delen en behandeld hoe een allergie of allergische reactie ontstaat.

Dierenarts Tessa - Honden

Allergie: Hoe ontstaat een allergie en allergische reactie.

Allergieën bij honden komen vrij veel voor. Ongeveer 10-15% van alle honden leiden in verschillende mate aan een bepaald soort allergie. Atopie is de meest voorkomende vorm van allergie, en wordt ook atopische dermatitis genoemd. Andere allergieën die voorkomen bij honden zijn vlooienbeetallergie en voedselallergie. Deze allergieën komen nogal eens tegelijkertijd voor.  Omdat het “jeuk seizoen” weer begonnen is wil ik vooral ingaan op atopie.

Atopie is een overgevoeligheidsreactie op omgevingsallergenen zoals pollen of mijten. Door contact met deze allergenen uit de omgeving ontstaat een huidontsteking en jeuk. Omdat niet alle allergenen het hele jaar door in dezelfde hoeveelheden voorkomen, kunnen de klachten sterk variëren afhankelijk van de tijd van het jaar. Als er eenmaal sprake is geweest van een reactie door de huid, is de kans dat dit weer gebeurt groter. En als de allergie verder ontwikkeld is, kan het zijn dat de klachten het hele jaar door voorkomen.

Atopische dermatitis is erfelijk: bij bepaalde rassen komt het duidelijk vaker voor. Echter zijn er veel genen betrokken bij deze aandoening, zodat het niet mogelijk is om hierop te selecteren. Helaas kunnen we atopische dermatitis ook niet genezen. Wel kunnen we proberen zo goed mogelijk de klachten tot een minimum te beperken en de atopie onder controle te houden. Hiervoor is onderzoek nodig om in kaart te brengen van welke prikkels er jeuk en ontsteking ontstaan. Er zijn zoveel allergenen dat dit niet voor elke hond hetzelfde is en niet altijd direct duidelijk is! Mijn volgende blog gaat over het vaststellen van de allergenen die problemen geven en de onderzoeken die we daar voor inzetten.

Blog: Wat is Atopie?

Dierenarts Tessa van Eekeren - Bleeker en Boelie

Meer over Tessa en de andere artsen vindt u hier

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.

Maak een

afspraak