Blog: Hondentaal in de praktijk

stress en angst voorkomen

Hondenspecialist Arnoud Busscher is gecertificeerd hondenspecialist en gedragsdeskundige. Naast persoonlijke trainingen voor hondenbezitters en honden, schrijft hij ook boeken en geeft hij workshops voor andere professionals die met honden werken. Zo zijn wij met een aantal dierenartsen en assistentes naar de workshop omtrent zijn laatste boek geweest: “Mensentaalknop UIT Hondentaalknop AAN”

Assistente Lara - Honden

Tijdens de workshop besprak Arnoud de volgende onderwerpen:

  • Ontwikkeling van probleemgedrag, waarom vertoont een hond agressie?
  • De werkwijze van een Hondenspecialist.
  • Agressie in de praktijk en tips voor in de wachtkamer.

Leerzame avond We hebben een aantal handvatten gekregen om in de praktijk actief mee aan de slag te gaan. Zowel in de wachtkamer als in de behandelkamers kan er nog meer worden gedaan om stress te voorkomen. De dierenartsen letten bewust op hun eigen houding, vooral bij onzekere honden. Zo is het belangrijk om de hond niet aan te kijken en nooit van voren te benaderen. Het afleiden met veel koekjes is ook een groot succes, vooral bij de angstige honden.

Nieuwe situatie Volgend jaar gaan we verhuizen naar het nieuwe pand. Daar gaan we de wachtkamers zo inrichten om stress bij de alle dieren te verminderen. In de hondenwachtkamer zullen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat honden elkaar niet aan hoeven te kijken.

Tips voor de hondenbezitter Arnoud heeft ook tips voor de hondeneigenaar die ik graag met u wil delen:

  • U kunt zelf de hond tijdens uw bezoek aan de praktijk het beste aan een korte lijn houden. Ook al is uw eigen hond niet bang, voor de mede hondjes is het beter. Probeer als eigenaar ook zelf relaxt in de wachtkamer te zitten, u kunt uw spanning overbrengen op uw hond.
  • Mocht uw hond blaffen of ander vervelend gedrag vertonen in de wachtkamer, heeft het geen zin om commando’s te geven. Uw hond zal vanwege stress hier niet op kunnen reageren.
  • Mocht uw hond een muilkorf nodig hebben, doe deze thuis al om. Dit is voor de hond een stuk relaxter. Aan de muilkorf zit dan ook geen vreemde geur en wordt niet meteen gelinkt aan de dierenarts.

Stress in huis Mocht uw hond thuis ook stress ervaren of angstig zijn, zijn er ondersteunende medicijnen om stress te verminderen, waardoor uw hond ook beter leert. Mochten er aanwijzingen zijn voor gedragsproblemen kan de gedragsdeskundige u ook verder helpen. U kunt meer lezen over Arnoud Busscher en zijn aanpak op zijn website hondenspecialist.nl

Jong geleerd, oud gedaan Heeft u een pup of jonge hond? U kunt na de puppyentingen gerust binnen komen lopen om te oefenen. Bijvoorbeeld even op de weegschaal zitten of een koekje halen bij een van onze assistentes. Deze positieve ervaringen in de praktijk zorgen ervoor dat uw hond zich op z’n gemak voelt wanneer er echt een behandeling nodig is.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog, of over een ander onderwerp? Neem gerust contact met ons op!

Blog: Hondentaal in de praktijk

Assistente Lara Klinkert

Maak een

afspraak

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.