Blog: Tanden poetsen loont!

Februari is gebitsmaand

Woensdag 2 januari 2019, mijn eerste officiële werkdag van het nieuwe jaar kijk ik in de avond naar een herhaling van het journaal. Tot mijn grote vreugde wordt er aandacht besteed aan de gebitsproblemen bij onze honden en katten. Ik word hier zo blij van omdat ik tijdens mijn werk vaak tegen dit probleem aanloop, en het dus fijn vind als er meer bewustwording komt voor de problemen rond het gebit. Vaak hoor ik dingen in de spreekkamer waaruit blijkt dat eigenaren zich niet bewust zijn van de vele gebitsproblemen die voor kunnen komen bij honden en katten.

Dierenarts Roos - Preventie

In het nieuws Woensdag 2 januari 2019, mijn eerste officiële werkdag van het nieuwe jaar kijk ik in de avond naar een herhaling van het journaal. Tot mijn grote vreugde wordt er aandacht besteed aan de gebitsproblemen bij onze honden en katten. Ik word hier zo blij van omdat ik tijdens mijn werk vaak tegen dit probleem aanloop, en het dus fijn vind als er meer bewustwording komt voor de problemen rond het gebit. Vaak hoor ik dingen in de spreekkamer waaruit blijkt dat eigenaren zich niet bewust zijn van de vele gebitsproblemen die voor kunnen komen bij honden en katten.

“Het valt op zich best mee, want Wodan eet nog gewoon…”

“Hij is tegenwoordig wat stiller en minder speels, maar hij wordt gewoon oud…”

 ‘Gelukkig’ is de drijfveer om te blijven eten, ondanks pijn in de bek, bij het grootste deel van de dieren erg sterk. Dit maakt het voor eigenaren vaak lastig in te schatten hoeveel last een dier eigenlijk heeft. Dieren met een zere bek zijn misschien wat minder enthousiast, willen misschien wat minder graag aan beide kanten harde dingen kluiven of zijn wat minder speels. Regelmatig door een dierenarts goed het gebit laten controleren is dus noodzakelijk. Hoe sneller problemen worden ontdekt, hoe minder ingrijpend de behandeling vaak is. Daarnaast is het belangrijk de gebitten goed te onderhouden door dieren te laten kluiven en kauwen en, net als bij mensen, probleemgebieden goed te poetsen.  

“Hij heeft geen last van zijn gebit, we vinden alleen de vieze stank uit de bek een probleem”

Wanneer een dier uit zijn bek stinkt, betekent dit dat er rottingsbacteriën in de bek aanwezig zijn. En dat gaat eigenlijk altijd samen met vieze ontsteking. Het is dus belangrijk dat er bij stank goed wordt beoordeeld waar de ontsteking zit en dat deze wordt behandeld. Want een ontsteking in je mond doet gewoon zeer!

“Hij is al op leeftijd dus ik wil niet dat hij nog onder narcose gaat voor een behandeling van zijn gebit.”

gebitsbehandelingGebitsbehandelingen bij dieren moeten onder narcose gebeuren. Dit gebeurt bij alle dieren altijd onder narcose, simpelweg vanwege het feit dat dieren niet netjes met hun mond open in de stoel gaan zitten. Onder narcose kunnen we het gebit professioneel reinigen, goed beoordelen, evt. röntgenfoto’s maken en aangetaste elementen indien nodig trekken. Tegenwoordig hebben we hele veilige narcose protocollen en bewaking tijdens de behandeling. Indien gewenst kunnen we voor de behandeling eerst bloed afnemen bij uw dier om de functie van de nieren te controleren. Daarnaast luisteren we zorgvuldig naar het hartje voor de behandeling. Als de nieren en hart goed  functioneren is het narcose risico erg klein. Natuurlijk is het risico nooit nul, maar lange tijd rondlopen met kiespijn is naar mijn idee echt vele malen erger.

Actiemaand Februari is sinds enkele jaren traditie getrouw de Maand van het Gebit. Op de praktijk houden we een aantal acties om extra aandacht te geven aan het belang van een gezond gebit. U kunt daarom in Februari een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole van uw huisdier(en) door een van onze artsen. We kunnen dan gelijk met u bespreken waar u zelf op kunt letten en wat u zelf thuis kunt doen om het gebit van uw huisdier goed te onderhouden. Mocht het nodig zijn dan kunnen we een gebitsbehandeling inplannen. Ook kan er indien gewenst tijdens deze gratis controle meteen bloed af worden genomen ter bepaling van de nierwaarden voor de narcose. Tijdens de gebitsmaand bieden we u 10% korting, de test doen we in ons eigen laboratorium en de uitslag is dan ook vrijwel direct bekend.

Bekijk het nieuwsbericht hier: “Gebitsverzorging voor je hond of kat, het gebeurt steeds vaker”

 

 

Blog: Tanden poetsen loont!

Dierenarts Tessa demonstreert

tanden poetsen

Tanden poetsen voorkomt veel gebitsproblemen! Maar hoe werkt tandenpoetsen nu precies bij huisdieren? Dierenarts Tessa geeft een aantal tips om het poetsen aan te leren.