Blog: Pas op voor eikels

In het algemeen heel goed advies natuurlijk, maar ik heb het over eikels die van de boom vallen. Tussen de herfstbladeren snuffelen is voor honden natuurlijk geweldig! Maar let goed op dat ook nu uw hond niets van de grond op eet. Verschillende paddenstoelen, noten, vruchten en zaden kunnen voor vergiftiging of verstopping zorgen. Zo weten veel mensen niet dat eikels en eikenbladeren giftig zijn voor onze huisdieren.

Dierenarts Jessica - Preventie

Eikels In eikels en eikenbladeren zit tannine (looizuur) en dit is giftig voor o.a. honden en paarden. Meestal krijgen honden buikpijn, diarree en gaan braken. In ernstige gevallen kan er nierfalen optreden en zelfs overlijden. Gelukkig is één eikel meestal niet gevaarlijk, maar voordat je het weet hebben ze er een paar op! Groene eikels bevatten de meeste tannine en zijn dus het gevaarlijkst. Maar alle soorten eikels zijn in grote hoeveelheden gevaarlijk. Vergeet ook niet de eikels in herfststukjes, kransen en knutselwerken veilig te stellen. De meeste dieren blijven gelukkig uit de buurt van paddenstoelen en siervruchten. Er zijn zoveel soorten dat het niet handig is ze hier uit te splitsen. 

Vergiftiging Vergiftigingen kunnen voor verschillende symptomen zorgen. Verschijnselen kunnen vrij snel na opname beginnen, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: overgeven, diarree, bloedingen, veel drinken en plassen, of juist niet plassen, afwijkend gedrag, hartkloppingen en soms zelfs uiteindelijk overlijden.

Voor elke soort vergiftigingsdreiging geldt: Neem direct contact op met een dierenarts als u gezien heeft (of vermoedt) dat uw hond of kat mogelijk iets giftigs heeft gegeten. Reageer zo snel mogelijk, dan kan er mogelijk nog braken worden opgewekt. Gebruik nooit zout om te laten braken. Dit werd vroeger wel gedaan, maar zorgt uiteindelijk voor meer schade. Neem indien mogelijk de bron van de vergiftiging mee, bijvoorbeeld de paddenstoel, verpakking etc.

Verstopping Dennenappels en kastanjes zijn niet giftig voor honden. Maar zorg ervoor dat ze er niet mee spelen! Honden kunnen hele kastanjes of stukjes dennenappel inslikken. Dit kan voor verstopping zorgen en vaak is dan een operatie nodig om de stukjes te verwijderen uit het lichaam.

Ruilen, niet afpakken Heeft je hond iets te pakken, ruil dit dan voor een lekker koekje. Door in paniek de eikel of paddenstoel af te pakken, zal een hond dit als spelletje gaan zien. Dan blijft het leuk om te doen en dat is niet de bedoeling. Door de interesse te verplaatsen naar iets lekkers voorkom je hopelijk zulk gedrag.

Blog: Pas op voor eikels

Dierenarts Jessica Spoor en Timo

Meer over Jessica en onze artsen leest u hier

Heeft u

Spoed?

Bel dan direct 0299 - 42 10 00

of 0900 - 34 37 362 (€0,80 p/m) 

Meer over de spoeddienst huisdieren

Meer over de spoeddienst paard

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.