Blog: Dierenarts aan huis

Voor en nadelen op een rij

Naar de dierenarts gaan is voor de meeste huisdieren geen probleem. Voor sommige van onze patiënten zorgt een bezoek aan de dierenarts, of alleen al het aanzicht van een reismandje, voor dusdanig veel weerstand dat we een andere manier moeten zoeken om het huisdier te onderzoeken.

Dierenarts Dory - Preventie

Zo ook bij Truus, een lieve huiskat die sinds twee dagen minder eet, af en toe spuugt en wat rustiger is dan normaal. Truus in het reismandje krijgen is een flinke uitdaging, die gepaard gaat met veel stress en de nodige krabwonden. Daarom kreeg ik de vraag of ik Truus niet thuis na wil komen kijken.

Thuis bij Truus en haar baasje bespreek ik eerst welke klachten er precies zijn en hoe lang ze al spelen. Dan is het moment aangekomen om Truus te gaan bekijken. Truus heeft echter feilloos aangevoeld dat er een vreemde in huis is en is uit voorzorg in de tuin gaan zitten. Snoepjes hoeft ze nu even niet, ze blijft mooi zitten. Daarom zijn we genoodzaakt Truus in een hoek te drijven om haar te pakken. Nu we haar eenmaal te pakken hebben, gebruiken we het aanrecht als behandeltafel. Thuis is ze zelfverzekerd, en Truus laat tijdens mijn onderzoek dan ook merken dat ze er geen zin in heeft.

Uit het onderzoek blijkt dat we verder moeten behandelen. Dat is meteen het grootste struikelblok bij een thuisvisite. Op de praktijk hebben we een grote apotheek en flink wat apparatuur, bij een thuisvisite hebben we echter een beperkt aantal spullen. Een urine onderzoek, een bult aanprikken of röntgenfoto’s maken kan alleen op de praktijk worden uitgevoerd. Dan moet de patiënt dus alsnog naar de praktijk. In dit geval heb ik Truus zelf meegenomen naar de praktijk. Een hond die ik verder wil onderzoeken zal met de baas toch zelf naar de praktijk moeten komen. Als dit niet gaat omdat de hond slecht ter been is, of als het baasje geen vervoer heeft, dan kan de dierenambulance uitkomst bieden.

Kortom, wij zijn zeker bereid uw huisdier thuis te helpen. Bijvoorbeeld wanneer u het prettiger vindt om uw huisdier thuis te in laten slapen. Ook entingen, anti-vlooienprikken en ander preventief onderzoek zijn geen probleem. Houdt er echter rekening mee dat niet alles thuis lukt of kan, en u wellicht alsnog naar de praktijk moet. Niet alleen omdat ik niet alle middelen mee kan nemen. Maar, ook omdat uw huisdier thuis zekerder is en zich wellicht niet laat behandelen. Heeft u interesse in een thuis visite, informeer dan gerust naar de mogelijkheden.

Blog: Dierenarts aan huis

Dierenarts Dory Gouwens & Zita

Meer over Dory en de andere artsen vindt u hier

Heeft u

Spoed?

Bel dan direct 0299 - 42 10 00

of 0900 - 34 37 362 (€0,80 p/m) 

Meer over de spoeddienst huisdieren

Meer over de spoeddienst paard

Maak een

afspraak