Gastblog: Leven met een hond

Auteur de Spiegel aan het woord

Auteur Harrie Seeverens vertelt: De drie laatste levensjaren van onze hond hebben mij geïnspireerd tot het schrijven van een boek dat niet alleen gaat over de belevenissen en emoties rond zijn verzorging (hij was een hartpatiëntje geworden), maar ook over de overpeinzingen waartoe deze mij aanleiding gaven.

Hond Floortje Foto: Floortje op 17 jarige leeftijd.

Gast blogger - Gastblog

Onze hond Floortje, een vrouwtjeshond van 12 kg (maar we zeiden altijd ‘hij’ want ‘zij’ vonden we te ongewoon) was tot zijn veertiende altijd gezond en sterk geweest. Opeens kreeg hij een verlamming aan zijn rechter achterpootje door een klein herseninfarct maar eigenlijk herstelde hij hiervan bijna volledig. Een jaar later – in de zomer van 2011 - werd hij plotseling heel erg benauwd door een te groot hart en wel zo, dat zijn einde nabij leek. De dierenarts kwam snel en gelukkig reageerde Floortje goed op de medicijnen. Misschien leeft hij nog een paar weken dachten we, maar uiteindelijk werden het drie jaren. Aanvankelijk ging het nog wel redelijk, maar, maar tijdens het laatste jaar ging hij sterk achteruit. Aan het eind van de zomer van 2014 was hij erg verzwakt, maar hij had geen pijn, was niet benauwd en bleef contact houden met ons tot op het laatst. Toen hij echter te zwak was geworden om te drinken hebben we besloten om toch ‘in te laten slapen’ bij ons thuis. Dit ging heel netjes, maar voor ons was het een emotioneel moment.

In deze jaren hebben mijn vrouw en ik hem verzorgd en omdat ik begin 2013 met pensioen was gegaan had ik ook meer tijd. Ik was tien jaar eerder gestopt met mijn werk als internist, maar bleef werken bij het ministerie van VWS. Ik had nu toch weer een patiënt, en wel een heel bijzondere, die mij aan het denken zette over hoe wij mensen met dieren omgaan, met huisdieren, met dieren op boerderijen en in de bio-industrie, met wilde dieren (bijvoorbeeld wilde ganzen en weidevogels) en hoe we aankijken tegen het jagen. Kortom, de wat algemene gedachten die ik had over de relaties tussen mens-dier-natuur kwamen versterkt naar voren en één conclusie was dat velen de wereld alleen maar zien als een voorraadkamer of een decor ten behoeve van de mens. Floortje heeft mij ook een spiegel voorgehouden waarin ik mijn eigen ongeduld kon zien als ik te gehaast was en onvoldoende zag dat híj wel zijn best deed, maar niet sneller kon. Je ziet ook hoe je omgeving reageert op een verzwakte oude hond, aanvankelijk heeft men er moeite mee (‘is dit nog wel het leven van een hond?’), maar geleidelijk begreep men het wel. Zijn achteruitgang zette me ook aan het denken over aspecten in de gezondheidszorg voor de mens, bijvoorbeeld over het gebruik van geneesmiddelen, over het belang van een juiste diagnose én, naar aanleiding van ‘het laten inslapen’, over euthanasie bij de mens.

Deze jaren hebben hun ups en downs gehad, maar mij ook veel inzichten gegeven….

Gastblog: Leven met een hond

Foto: Dhr Seeverens met hond Floortje

Meer lezen over het leven van Floortje?

De Spiegel – Leven met een hond

Uitgegeven door Uitgeverij Aspekt

ISBN 9789463381611

Auteur: Harrie Seeverens

Verkrijgbaar in de boekhandel; 170 pagina’s, winkelprijs 14,95 euro.

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.