Blog: Een nieuw middel tegen jeuk

Gisteren was ik op een bijeenkomst over dermatologie (huidproblemen) waar ook een nieuw medicijn werd geïntroduceerd tegen jeuk. Als leuke bijkomstigheid kwam astronaut André Kuipers een boeiende presentatie geven over de medische aspecten van de ruimtevaart. Wist u bijvoorbeeld dat alle astronauten in meer of mindere mate lijden aan osteoporose (botontkalking) na hun vlucht?

Dierenarts Tessa - Algemeen

 

Ook leuk, een hele ongewone röntgenfoto; namelijk van de zon!

Het nieuwe medicijn waar de presentatie om ging heet Cytopoint®. Sinds afgelopen zomer is dit middel op de markt. Er zijn naast de onderzoeken in verschillende dierenartsenpraktijken al enige ervaringen opgedaan met dit middel, voornamelijk door dermatologen (dit zijn dierenartsen gespecialiseerd in huidziekten). Het middel is vanaf nu ook via ons verkrijgbaar.

Cytopoint® is een injectie die door de dierenarts gegeven wordt, en geeft al na een dag verlichting. De werking houdt ongeveer een maand aan, bij sommige honden langer. Een groot voordeel van dit middel is dat er geen wisselwerking is met andere medicijnen, en er geen bijwerkingen zijn aangetoond. De werking van dit middel is als volgt: Cytopoint® is een monoklonaal antilichaam (= een heel specifiek antilichaam) wat interleukine-31 (IL-31) neutraliseert.  IL-31 is een eiwit wat de jeukprikkel overbrengt. Wordt de jeukprikkel niet overgebracht naar de hersenen, ondervindt de hond dus ook geen jeuk.

Dit middel remt daarom bij honden met atopische dermatitis, de jeuk. Let wel, als er ook infecties of ontstekingen aanwezig zijn, zal dit niet door Cytopoint® opgelost worden. Het maakt dus deel uit van een complexe behandeling bij allergische honden. Omdat het heel specifiek tegen IL-31 gericht is, verstoord het geen andere processen in het lichaam. Hierdoor kan het ook bij jonge honden gegeven worden.

Heeft u een allergische hond en bent u geïnteresseerd in dit middel, of heeft u andere vragen over jeuk en huidproblemen? Neem dan contact op met de praktijk via 0299-421000.

Meer lezen over atopie en huidproblemen? Kijk dan ook eens op deze pagina's:

 

Blog: Een nieuw middel tegen jeuk

Dierenarts Tessa van Eekeren - Bleeker en Boelie

Meer over Tessa en de andere artsen vindt u hier

Bekijk ons

blog

Advies en anekdotes

Maak een

afspraak