Chocolade

vergiftiging gebeurt vaker in december

Sinterklaas is binnen gehaald en daarna is het alweer gauw kerst. Rond deze feestdagen heeft iedereen vaak veel lekkernijen in huis. En, elk jaar zijn er honden die de verleiding niet kunnen weerstaan: chocoladeletters verdwijnen met verpakking en al uit de schoentjes, chocoladekransjes worden uit de kerstboom gesnoept, en de bonbons van tafel gepikt tijdens het uitzwaaien van de familie.

Dierenarts Dory - Preventie

Uw hond kan erg ziek worden van chocolade en er in zeer ernstige gevallen zelfs aan overlijden! In chocolade zit theobromine, een stof die erg giftig is voor uw huisdier.

Of een hond er direct ziek van wordt, is afhankelijk van het lichaamsgewicht, van de soort en de hoeveelheid chocolade. Pure chocolade bevat per gram het meeste theobromine. Daarom is pure chocolade gevaarlijker dan melkchocolade.

In witte chocolade zit geen theobromine, dit is dus niet giftig maar evengoed ongezond.

Wanneer uw hond chocolade heeft gegeten, kunt u na een aantal uren de volgende verschijnselen zien: braken en/of diarree, onrustig en nerveus zijn, hijgen, trillen en/of aanvallen krijgen en zelfs overlijden. Mocht uw hond chocolade hebben gegeten, is het belangrijk om te achterhalen hoeveel, welk soort chocolade, en hoe lang geleden hij het heeft opgegeten. In ieder geval is het verstandig altijd de dierenarts te raadplegen.

Heeft de hond zoveel chocolade gegeten, dat hij een giftige dosis theobromine heeft binnen gekregen, dan kan de dierenarts uw hond laten braken. Het is dan wel noodzakelijk dat dat gebeurt binnen 3 uur nadat uw hond de chocolade heeft opgegeten, anders is het al vanuit de maag-darmkanaal door het lichaam opgenomen.

Katten kunnen ook absoluut niet tegen chocolade. Katten zijn natuurlijk veel kieskeuriger, ze zullen uit zichzelf niet zo snel chocolade eten. Katten hebben weer andere 'goede' ideeën. Vaak eten zij van kerststerren of drinken zij van het water waar de kerstboom in staat. Dat kan bij katten heftige maag-darmklachten, zoals braken, diarree en niet eten, veroorzaken.

 Wij wensen u fijne feestdagen, maar blijf op uw huisdier letten en ruim lekkernijen goed op.

Chocolade

Dierenarts Dory Gouwens & Zita

Meer over Dory en de andere artsen vindt u hier

Bel bij twijfel naar de praktijk!

0299 42 10 00

Vergiftigingen Centrum:
030-2748888

www.vergiftigingen.info

Norit is verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen.

Heeft u

Spoed?

Bel dan direct 0299 - 42 10 00

of 0900 - 34 37 362 (€0,80 p/m) 

Meer over de spoeddienst huisdieren

Meer over de spoeddienst paard