Kattenoppas tijdens vakantie?

Tips voor stressloze katten!

Wees goed voorbereid! Of je kat nu met je mee op vakantie gaat, thuis bij de kattenoppas blijft of naar een pension gaat: het is belangrijk om vooraf zaken goed te regelen. Download als hulpmiddel de gratis vakantiechecklist voor de kat. En bedenk of je ook aan onderstaande tips hebt gedacht!

Dierenarts Monique - Katten

Waarborg de dagelijkse routine Katten zijn gewoontedieren en kunnen veel stress ervaren bij veranderingen in hun leven. Zo ook als ze thuis bij de oppas blijven terwijl je op vakantie gaat. Schrijf daarom goede instructies voor de oppas en spreek deze vooraf goed door. Zo kan de oppas helpen de dagelijkse routine van de kat zo veel mogelijk in stand houden.

Zorg voor voldoende aandacht Katten zijn sociale dieren! Dan kun je vast beamen. Het is dus belangrijk dat je kat niet te lang alleen blijft als je op vakantie bent. Zoek daarom een oppas die bereid is om niet alleen je kat eten en drinken te geven, maar ook voldoende aandacht te geven: spelen, aaien, met haar praten. Of als je kat schuw is, gewoon een uurtje aanwezig te zijn. Overweeg eventueel een professioneel kattenpension of oppas-centrale om zo verzekerd te zijn dat uw kat de aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft. Bijvoorbeeld wanneer uw kat dagelijks medische zorg nodig heeft.

Laat belangrijke telefoonnummers achter Vergeet niet alle belangrijke telefoonnummers op te schrijven die je kattenoppas nodig kan hebben in geval van nood. Bijvoorbeeld als de kat ziek wordt of wegloopt. Denk aan: jouw mobiele nummer en het telefoonnummer van je vakantieverblijf, gegevens van de dierenarts, maar misschien ook telefoonnummers van de dierenambulance, amivedi en eventueel de lokale politieafdeling. Laat voor de zekerheid ook het paspoort, chip registratie en eventueel de dierpas van je kat achter.

Chip registratie Controleer of de chip van uw kat correct staat geregistreerd en uw telefoonnummer nog klopt. Mocht uw kat gevonden worden dan kan hij of zij weer bij u terug worden gebracht. Meer dan de helft van gechipte dieren staat niet of niet juist geregistreerd! Voor het chipnummer in op www.chipnummer.nl om de registratie te controleren.

Zorg voor een duidelijk signalement van je kat Geef een duidelijke foto van je kat (ook digitaal) aan de oppas en schrijf een goed signalement van je kat. Mocht je kat tijdens je vakantie weglopen, dan heeft je kattenoppas de juiste informatie paraat om aan instanties door te geven zoals dierenambulance, amivedi en politie!

Eet met mate Vraag de oppas om niet te veel voeding voor je kat achter te laten. De kat kan namelijk uit verveling meer gaan eten. Ze kan dan binnen één of twee weken behoorlijk aankomen. Een kat laten afvallen is altijd moeilijker dan haar op gezond gewicht te houden.

Drink voldoende Voldoende drinken! Dat is zeer belangrijk voor je kat. Zeker als het heel warm is. Wist je dat je het beste meerdere drinkbakjes in huis kan neerzetten? Zeker als je kat niet naar buiten kan of als er buiten geen water beschikbaar is. Laat je kattenoppas ook van tevoren zien waar deze drinkbakjes staan. Vraag hem of haar om elke dag het water te verversen.

Zorg voor een schone kattenbak Een schone kattenbak voorkomt stress en ongemak bij je kat. Spreek met je kattenoppas af hoe vaak de kattenbak schoongemaakt moet worden. Blijft de kattenbak vies, dan kan je kat onzindelijk worden. Want katten zijn schone beestjes! Je kat kan zelfs een verstopping in de darmen krijgen als ze haar behoefte niet op een normale manier kan doen. Zorg dan ook dat je kattenoppas alle schoonmaak-benodigdheden bij de hand heeft.

Kattenoppas tijdens vakantie?

Dierenarts Monique de Wit

Op de foto Dierenarts Monique tijdens de jaarlijkse huisdierenkeuring op de veetentoonstelling Purmerend. Meer over onze artsen vindt u hier.

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.

Maak een

afspraak