Blog: Assistente Els naar Spanje

Castratie en Sterilisatie project

Els in spanje

Eind oktober werk ik mee aan een castratie/sterilisatie project in Catalonië, Spanje. Met een team van dierenartsen en assistentes gaan we ongeveer 150 honden en katten opereren. In Spanje is het helaas niet gebruikelijk om honden en katten te castreren of steriliseren en daarom zijn er vaak ongewenste nestjes. Er worden daarnaast in Spanje weinig dieren geadopteerd uit het asiel. Dieren die niet kunnen worden herplaatst blijven hun hele leven in een asiel. Het asiel waar ik ga helpen heet Arca en is gelegen in het plaatsje Tortosa. Aangezien ik in de buurt op vakantie ging, besloot ik om hier alvast een kijkje te gaan nemen.

Assistente Els - Actie

Arca is een gemeenteasiel met een vrouwelijke beheerster met hart voor de dieren, er zijn twee schoonmakers in dienst en verder wordt er gewerkt met vrijwilligers. Dit zijn voornamelijk Engelsen of Nederlanders. Het asiel krijgt een kleine subsidie, maar kan voornamelijk blijven bestaan dankzij donaties. De dierenarts komt iedere week langs, voor vaccinaties, bloedonderzoek, e.d. Ze zijn dan ook erg blij met dit castratieproject, dit scheelt heel veel dierenartsenkosten en de bespaarde fondsen kunnen binnen het asiel elders ook goed worden besteed.

Ik heb afgesproken met Anita Koorn, een Nederlandse vrijwilligster van het asiel die in Spanje woont. Ik word hartelijk ontvangen en krijg van haar een rondleiding door het asiel. Het asiel heeft eigenlijk plaats voor 160 honden, maar er zitten er ongeveer 200. Ondanks dat ziet het er overal schoon en verzorgd uit. In de kennels zitten meerdere honden, waar ze hokjes van spaanplaat hebben om in weg te kruipen. Katten zijn aanzienlijk in de minderheid, er zijn er ongeveer 15. Kittens en pups worden er in huiselijke kring opgevangen. 

Het is een geblaf van jewelste, want ze willen allemaal zo graag een beetje aandacht. Ik word langs vele hokken geleid, de honden springen enthousiast tegen de tralies op. Bij asiels in het buitenland heb je als snel een beeld van zielige, broodmagere honden voor je. Maar enkele daargelaten zien ze er goed en allemaal goed verzorgd uit. De meeste honden komen heel sociaal over, sommige zijn wel bang omdat ze ooit slecht zijn behandeld. Waar we in Nederland een huisdier als een gezinslid beschouwen, is dat in Spanje vaak niet het geval. De dieren die in het asiel zitten zijn bijna allemaal gevonden of aangereden binnen gebracht. 

Ik heb alvast 20 kg aan hondenvoer, wat koekjes, kattenvoer en snoepjes meegenomen. Anita geeft aan dat het asiel altijd voer kan gebruiken. Maar aan fleecedekens en wollen dekens is ook grote behoefte omdat het er in de winter erg koud wordt. Vanuit de praktijk organiseren we een eenmalige donatie actie, hierbij zullen we spullen inzamelen en deze opsturen naar dit asiel. Er zijn natuurlijk heel veel initiatieven voor hulp in binnen- en buitenland, maar aan de hand van mijn bezoek zou ik het fijn vinden deze dieren verder te kunnen helpen en de vrijwilligers te steunen! Alle beetjes helpen.

 Meer weten over de inzamelactie van Els? Klik dan hier voor ons nieuwsbericht.

Blog: Assistente Els naar Spanje

Paraveterinair Assistente Els & Fozja

Meer over onze assistentes vindt u hier

Heeft u nog

vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u graag advies op maat?

Onze assistentes staan u graag te woord! Op werkdagen kunt u ons tussen 8:00 en 19:00 bellen of langskomen aan de balie.