Blogs

Als dierenarts heb je veel te vertellen. Bijvoorbeeld over nieuwe technieken, nieuwe producten of nieuwe bedreigingen voor de gezondheid van mens en dier. Maar als diereigenaar wil je dat niet allemaal tegelijk in de spreekkamer horen. Ook wil je niet elke week een e-mail ontvangen met nieuwtjes, daar krijg je er al zoveel van en niet alles is van toepassing! Op dit blog zullen we regelmatig stukjes schrijven vol praktisch advies en verhalen uit de praktijk. Zo kun je alles rustig doorlezen en eventueel actie ondernemen als dat nodig zou zijn.

Blog: Ontworm na de vakantie!

Assistente Carin - Preventie

De vakantie is voor de meesten van ons helaas al weer voorbij. School, werk en het gewone leven begint weer. Sommige van onze huisdieren, en met name honden, mochten vaak mee en ook genieten van een vakantie in eigen of ander Europees land. Lekker op een van onze mooie Waddeneilanden, of verder weg in uitgestrekte bossen of hoge bergen van bijvoorbeeld Zuid Europa of de Balkan. Helaas wonen in die landen ook beestjes die onze viervoeter ongemerkt mee terug kan nemen. 

Recepten voor verkoelende hondenijsjes

Algemene tips - Honden

Honden vinden ijsjes heerlijk, de ijsjes die wij als mensen eten zijn echter niet altijd even gezond voor onze honden. Gelukkig kun je gemakkelijk je eigen hondenijsjes maken. Hondenijsjes zijn een handige manier om je hond verkoeling te geven, maar ook ideaal voor puppy’s die bezig zijn met tanden wisselen.

Je kunt gemakkelijk een paar brokjes met water invriezen, ook ingevroren yoghurt of een ingevroren banaan zijn een succes. Daarnaast zijn er speciale hondenijsjes te koop. Ga je liever zelf aan de slag? Hieronder staan een aantal recepten.

Blog: Maagtorsie

Dierenarts Roos - Honden

Een aantal keer per jaar is het raak: er belt een eigenaar, vaak in paniek, met een grote hond waarvan de buik steeds dikker lijkt te worden. De hond probeert te braken maar er komt (bijna) niks uit. Gelukkig zijn de meeste eigenaren wel op de hoogte van de ernst van deze symptomen en worden we tijdig gebeld. “Kom maar meteen hierheen!!” is dan ook steevast het antwoord van de assistente, die daarna direct de dierenarts(en) in de spreekkamer vertelt dat er een hond met een maagtorsie onderweg is naar de praktijk: Spoed!

Blog: Dierenarts versus Diereigenaar

Dierenarts Tessa - Algemeen

Mijn hondje Boelie had een bultje op haar bil. Het groeide al een aantal jaren langzaam maar gestaag. Ik heb mij er nooit echt druk om gemaakt, maar nu vond ik de bult in verhouding tot de hond toch te groot worden. Tijd om het bultje weg te halen.

Blog: Help! Mijn konijn zit onder de beestjes!

Dierenarts Dory - Preventie

Eindelijk zomer, we kunnen genieten van het mooie weer. Helaas genieten ook allerlei insecten van het zonnetje. In de warme maanden zwermen er regelmatig groene vliegen in de tuin en bij voorkeur rond ons konijnenhok. Deze groene vleesvlieg wordt aangetrokken door de geur van ontlasting, urine en ontstoken huid.

Blog: Wat is Atopie?

Dierenarts Tessa - Honden

Allergieën bij honden komen vrij veel voor. Ongeveer 10-15% van alle honden leiden in verschillende mate aan een bepaald soort allergie. Atopie is de meest voorkomende vorm van allergie, en wordt ook atopische dermatitis genoemd. Dit blog is het eerste van twee delen en behandeld hoe een allergie of allergische reactie ontstaat.

Blog: Atopie behandelen

Dierenarts Tessa - Honden

Jeuk is het grootste probleem bij atopische dermatitis. Door veelvuldig krabben, likken, bijten en schuren verergeren de problemen. Er zijn verschillende onderzoeken nodig om in kaart te brengen welke prikkels tot klachten leiden. Ook de behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. In dit vervolg op het blog over atopie bespreek ik hoe wordt vastgesteld welke allergenen het probleem zijn en hoe de behandeling is opgebouwd.

65 plussers?

Dierenarts Monique - Katten

De termen oud of bejaard zijn de laatste decennia verschoven qua leeftijd. Vroeger noemde men mensen boven de 65 al bejaard,  dat zou ik nu niet meer durven. Je hebt mensen van 75 die achter de rollator lopen, en je hebt er die mij nog vrolijk voorbij fietsen. Zo is het ook bij onze huisdieren.

 

< 1 2 3 4 5