Blogs

Als dierenarts heb je veel te vertellen. Bijvoorbeeld over nieuwe technieken, nieuwe producten of nieuwe bedreigingen voor de gezondheid van mens en dier. Maar als diereigenaar wil je dat niet allemaal tegelijk in de spreekkamer horen. Ook wil je niet elke week een e-mail ontvangen met nieuwtjes, daar krijg je er al zoveel van en niet alles is van toepassing! Op dit blog zullen we regelmatig stukjes schrijven vol praktisch advies en verhalen uit de praktijk. Zo kun je alles rustig doorlezen en eventueel actie ondernemen als dat nodig zou zijn.

Ademhalingsproblemen bij kortsnuitigen

Dierenarts Michelle - Honden

De winter loopt langzaam weer op zijn einde en de eerst mooie dagen hebben we alweer achter de rug. Dit is voor ons een goed moment om een (toch vaak wel) lastig onderwerp aan te snijden: de kortsnuitige (brachycephale) rassen. Voorbeelden zijn, de Franse- en de Engelse Bulldog, de mopshond, de Pekingees, maar ook de Perzische kat en Brits korthaar vallen hieronder. Wat opvalt is dat deze rassen erg populair zijn onder de Nederlandse honden- en kattenbaasjes. Vanwege het leuke karakter van deze dieren worden zij regelmatig verkozen boven andere honden- en kattenrassen, is dit echter wel verstandig?

Recepten voor verkoelende hondenijsjes

Algemene tips - Honden

Honden vinden ijsjes heerlijk, de ijsjes die wij als mensen eten zijn echter niet altijd even gezond voor onze honden. Gelukkig kun je gemakkelijk je eigen hondenijsjes maken. Hondenijsjes zijn een handige manier om je hond verkoeling te geven, maar ook ideaal voor puppy’s die bezig zijn met tanden wisselen.

Je kunt gemakkelijk een paar brokjes met water invriezen, ook ingevroren yoghurt of een ingevroren banaan zijn een succes. Daarnaast zijn er speciale hondenijsjes te koop. Ga je liever zelf aan de slag? Hieronder staan een aantal recepten.

Blog: Maagtorsie

Dierenarts Roos - Honden

Een aantal keer per jaar is het raak: er belt een eigenaar, vaak in paniek, met een grote hond waarvan de buik steeds dikker lijkt te worden. De hond probeert te braken maar er komt (bijna) niks uit. Gelukkig zijn de meeste eigenaren wel op de hoogte van de ernst van deze symptomen en worden we tijdig gebeld. “Kom maar meteen hierheen!!” is dan ook steevast het antwoord van de assistente, die daarna direct de dierenarts(en) in de spreekkamer vertelt dat er een hond met een maagtorsie onderweg is naar de praktijk: Spoed!

Blog: Wat is Atopie?

Dierenarts Tessa - Honden

Allergieën bij honden komen vrij veel voor. Ongeveer 10-15% van alle honden leiden in verschillende mate aan een bepaald soort allergie. Atopie is de meest voorkomende vorm van allergie, en wordt ook atopische dermatitis genoemd. Dit blog is het eerste van twee delen en behandeld hoe een allergie of allergische reactie ontstaat.

Blog: Atopie behandelen

Dierenarts Tessa - Honden

Jeuk is het grootste probleem bij atopische dermatitis. Door veelvuldig krabben, likken, bijten en schuren verergeren de problemen. Er zijn verschillende onderzoeken nodig om in kaart te brengen welke prikkels tot klachten leiden. Ook de behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. In dit vervolg op het blog over atopie bespreek ik hoe wordt vastgesteld welke allergenen het probleem zijn en hoe de behandeling is opgebouwd.

Oordopjes tegen vuurwerkangst?

Dierenarts Tessa - Honden

Af en toe hoor je er al weer één; een knal. Niet voor iedereen valt het op. Maar voor mensen die een hond met vuurwerkangst hebben, breekt er een lastige periode aan.

Foute fokkers

Dierenarts Tessa - Honden

Met puppy’s knuffelen is een van de leukste onderdelen van mijn beroep. Dit zijn meestal heel gezellige consulten, met lieve kleine hondjes en trotse nieuwe eigenaren. Soms moet ik de feestvreugde toch wat verpesten. Als blijkt dat de pup niet (goed) gevaccineerd is bijvoorbeeld, of als het pupje wat mankeert.

Blog: Hondentaal in de praktijk

Assistente Lara - Honden

Hondenspecialist Arnoud Busscher is gecertificeerd hondenspecialist en gedragsdeskundige. Naast persoonlijke trainingen voor hondenbezitters en honden, schrijft hij ook boeken en geeft hij workshops voor andere professionals die met honden werken. Zo zijn wij met een aantal dierenartsen en assistentes naar de workshop omtrent zijn laatste boek geweest: “Mensentaalknop UIT Hondentaalknop AAN”