Blogs

Als dierenarts heb je veel te vertellen. Bijvoorbeeld over nieuwe technieken, nieuwe producten of nieuwe bedreigingen voor de gezondheid van mens en dier. Maar als diereigenaar wil je dat niet allemaal tegelijk in de spreekkamer horen. Ook wil je niet elke week een e-mail ontvangen met nieuwtjes, daar krijg je er al zoveel van en niet alles is van toepassing! Op dit blog zullen we regelmatig stukjes schrijven vol praktisch advies en verhalen uit de praktijk. Zo kun je alles rustig doorlezen en eventueel actie ondernemen als dat nodig zou zijn.

Mijn hond heeft een teek

Dierenarts Tessa - Algemeen

Ik heb nachtdienst en dat houdt in dat ik oproepbaar ben voor spoedgevallen. Als ik net in bed lig met de telefoon op mijn nachtkastje, gaat om 1 uur ’s nachts de telefoon… “Hallo, mijn hond heeft een teek” hoor ik aan de andere kant van de lijn. Nog slaapdronken vraag ik wat mevrouw precies van mij wil op dit tijdstip. Tot mijn verbazing vraagt ze of ze even langs mag komen om de teek te laten verwijderen. Ik heb natuurlijk uitgelegd dat een teek geen spoedgeval is, en hoe mevrouw de teek zelf kan verwijderen.

 

Blog: Dierenarts versus Diereigenaar

Dierenarts Tessa - Algemeen

Mijn hondje Boelie had een bultje op haar bil. Het groeide al een aantal jaren langzaam maar gestaag. Ik heb mij er nooit echt druk om gemaakt, maar nu vond ik de bult in verhouding tot de hond toch te groot worden. Tijd om het bultje weg te halen.

Blog: Wat is Atopie?

Dierenarts Tessa - Honden

Allergieën bij honden komen vrij veel voor. Ongeveer 10-15% van alle honden leiden in verschillende mate aan een bepaald soort allergie. Atopie is de meest voorkomende vorm van allergie, en wordt ook atopische dermatitis genoemd. Dit blog is het eerste van twee delen en behandeld hoe een allergie of allergische reactie ontstaat.

Blog: Atopie behandelen

Dierenarts Tessa - Honden

Jeuk is het grootste probleem bij atopische dermatitis. Door veelvuldig krabben, likken, bijten en schuren verergeren de problemen. Er zijn verschillende onderzoeken nodig om in kaart te brengen welke prikkels tot klachten leiden. Ook de behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. In dit vervolg op het blog over atopie bespreek ik hoe wordt vastgesteld welke allergenen het probleem zijn en hoe de behandeling is opgebouwd.

Oordopjes tegen vuurwerkangst?

Dierenarts Tessa - Honden

Af en toe hoor je er al weer één; een knal. Niet voor iedereen valt het op. Maar voor mensen die een hond met vuurwerkangst hebben, breekt er een lastige periode aan.

Blog: Zomer! Tips voor de thuisblijvers.

Dierenarts Tessa - Preventie

Wat als u niet op reis gaat, en uw hond of kat hoeft ook niet in een pension? Zijn er dan nog dingen in ons eigen Nederland waar we op moeten letten deze zomer? U zult denken, niets anders dan anders, toch? Toch zie ik in de zomermaanden weer heel andere dingen voorbijkomen dan in de winter. Er wordt meer gewandeld met de hond, de kat gaat vaker en langer op stap. Er wordt gezwommen, gebarbecued…

Foute fokkers

Dierenarts Tessa - Honden

Met puppy’s knuffelen is een van de leukste onderdelen van mijn beroep. Dit zijn meestal heel gezellige consulten, met lieve kleine hondjes en trotse nieuwe eigenaren. Soms moet ik de feestvreugde toch wat verpesten. Als blijkt dat de pup niet (goed) gevaccineerd is bijvoorbeeld, of als het pupje wat mankeert.

Kat in de zak

Dierenarts Tessa - Katten

Met je kat naar de dierenarts, dat is voor de meeste kattenouders een hele opgave. Hoe vervoeren we de kat, en…. hoe krijgen we hem eigenlijk in dat vervoermiddel??

< 1 2